Ha alltid samband med deg

Ha alltid samband med deg

Legg ikke ut på sjøen uten noen form for sambandsutstyr. Ha i det minste med en mobiltelefon. I helga var det nære på at det gikk fullstendig galt utenfor Måløy.

Det er skipper Odd Roar Pettersen på redningsskøyta «Reidar von Koss», som kommer med advarselen.

Utgangspunktet for hjertesukket er en redningsaksjon utenfor Måsøy i helga. En mann i en 18-fots båt drev bensintom i hele 30 timer før han tilfeldig ble funnet av seilere.

Han hadde ikke VHF om bord, ikke mobiltelefon og ingen på land kunne gi informasjon om hvor han var eller når han var ventet tilbake.

VHF er fortsatt best på sjøen

--- Si ifra hvor du går, er en god regel også på sjøen Et par timer etter at vi kom frem til mannen var det tett tåke i området og båten var i drift mot åpent hav. Det ville vært en svært vanskelig oppgave å lete etter båten i tåken, og jo lenger ut mot åpent hav du kommer, jo mindre trafikk er det. Dette kunne gått helt galt, sier Pettersen.

-- VHF er det klart beste sambandsutstyret på sjøen, hevder redningskøyteskipperen.

Med VHF blir du dessuten hørt uansett, og har mulighet for rask assistanse fra andre fartøy. For å bruke VHF er det nødvendig med sertifikat, men det er ikke vanskelig.

Mobiltelefon er bedre enn ingenting

-- Mobiltelefon er i mange tilfeller greit nok, men man må sørge for å ha ekstra batteri og en telefon som tåler noe vann. Vi har sett tidligere at folk har gått bensintomme, og når de skal ringe etter hjelp er batteriet på telefonen flatt. Da er de like langt.

-- Dette er viktige forholdsregler. Det er jo verdifull last om bord i all disse båtene. Enten skipperen er alene, eller har familien med seg, sier Pettersen.