Han er saksøkt av AP i USA

Han er saksøkt av AP i USA

Jørn Lyseggen i Meltwater er saksøkt av mediegiganten AP. - En prinsipiell kamp om rettigheter på internett, sier han.

Denne uken kunne Meltwater åpne sjampanjeflaskene. Etter en lang juridisk kamp fikk selskapet medhold i syv av ni punkter i en prosedyre mot NLA (Newspaper Licensing Association) om bruk av lenker på internett. Men gleden varte ikke lenge. Rett før Lyseggen gikk på flyet i USA fikk han høre selskapet er saksøkt, denne gangen av en amerikansk mediegigant, pressebyrået AP.

- Det er så tett opp mot vår seier i England at man nesten tror de har valgt dagen bevisst. Det er litt merkelig, jeg fikk vite om saken gjennom pressemeldingen, forteller Lyseggen fra flyplassen i London.

Saken er at Meltwater selger tjenester der bedrifter og organisasjoner mot betaling få vite hvor de blir omtalt på nettet. Det likte ikke de engelske avisene og nå heller ikke AP.

- Det vi gjør er det samme mange andre gjør, som Google Alert. Det er veldig viktig prinsipielt om man får lov å videreformidle en lenke som ligger på internett. Om man gjør det i kommersiell sammenheng eller ikke er i utgangspunktet ikke viktig i denne saken, sier han til Computerworld.

Lisenspenger

Ifølge Lyseggen er de engelske lisensreglene såpass strenge at man til å med risikerer å være i gråsonen når man tvitrer en lenke, eller sender den i en epost til kolleger.

- I uttalelsen av domstolen er summen som må betales redusert med 90 prosent. Besparelsen for det britiske markedet er 100 millioner pund over 3 år. Besparelser for våre kunder er 24 millioner, sier han.

Men nyhetsbyrået AP mener at Meltwater News driver med ulovlig videresalg av nyhetsartikler.

- Vi har ikke vært i kontakt med dem. Men etter å ha lest pressemeldingen de har sendt ut tror jeg rett og slett at de har misforstått vår tjeneste. Alt vi formidler videre er tilgjengelig på det åpne internettet.

Lyseggen påpeker at USA er et juridisk samfunn hvor søksmålene sitter løst. Han tror en god samtale vil løse en god del av problemet.

- Men det er rart å tenke at det er en nordmann som står i bresjen for frihet på internett i juridiske saker i både England og USA, sier han.

I sin blogg, shack15.com, skriver Lyseggen at «England har blitt til fiendtlige omgivelser for nettbrukere og forretning på internett».

Problemstilling

Ifølge Aftenposten har AP i flere år klaget over internettsider og søkemotorer som videreformidler deres nyhetsstoff. Nyhetsbyrået har blant annet klart å forhandle frem abonnementsavtaler med Google, Yahoo og AOL.

Meltwater News har nektet å inngå en slik avtale, hevder AP. Men dette benektes av Lyseggen.

- Det er ingen i vårt selskap som har vært i kontakt med AP angående en slik avtale. Dette er første gang jeg hører om problemstillingen. Men dette er ikke uvanlig i USA. Ofte fremmer amerikanske selskap aggressive søksmål for å få i gang forhandlinger, sier han til avisa.

Les også: Historien bak Meltwater-mannen