Hånd i hånd ned næringslivet

Høgskolen er ryggraden for næringslivet i Halden. Og omvendt. De er gjensidig avhengige av hverandre.
Høgskolen i Østfold lovpriser næringslivet i Halden og sier at de er helt avhengig av det tette samarbeidet med dem. Næringslivet er like energiske. De mener Høgskolen er en viktig institusjon for å rekruttere nye medarbeidere.

-- Vi er glade for samarbeidet med næringslivet.

Målet vårt er å gå inn i it-næringen. Hovedkjernen er å spy ut det bransjen vil ha. Hadde det ikke vært for Scandpower og Institutt for Energiteknikk (IFE) hadde vi ikke fått ut noen hovedfagskandidater. Et samarbeid med en bedrift betyr hardere regime og bedre fremdrift, sier dekan Jan Høiberg på avdeling for informatikk og automatisering på Høgskolen i Østfold. Sammen med 26 andre fagansvarlige har Jan Høiberg ansvaret for 300 informatikk-studenter i Halden. Mens opptakskravene var like strenge som på medisin for fem år siden, har det i år vært magert med søknader til informatikk-studiet.

-- Vi er bekymret. Men den nye finansieringsordningen er vi avhengig av studiepoeng. Om to til tre år kan vi få budsjettproblemer.

Tilber mastergraden

Bare det nye mastergradsstudiet har vært tiltrekkende.

-- Vi har tyve plasser, men vurderer å øke antallet til tredve.

For å gjennomføre master-programmet er Høgskolen helt avhengig av næringslivet.

Intensjonsavtalene er allerede undertegnet.

Professor Børre Ludvigsen på Høgskolen i Østfold ønsker et mer aktivt næringsliv.

-- Vi har en del bedrifter som viser interesse, slik som Scandpower og IFE. Ellers er det generelt sett taust. Det som deprimerer oss er at næringslivet er mer opptatt av årsrapporten og hva de tjente i fjor fremfor å se fremover, advarer han.

-- Det er lærerikt å stå foran 90 studenter. Man legger merke til dem som er et hestehode foran. Vi får et forhold til karakterene på vitnemålet. Og vet at 2 er bra og 3 ikke er så bra, sier

administrerende direktør Bjørn Arild Kydland i Scanpower som er en av høstens forelesere på høgskolen. Han har selv rekruttert en rekke ansatte fra høgskolemiljøet og mener Halden ville hatt langt færre it-bedrifter uten høgskolen.

Av bedriftens 138 ansatte kommer 40 fra høgskolen. De andre har utdannelsen sin fra universiteter og NTH.

Teknologisk ansvarlig i Scanpower, Morten Kristiansen, mener avhengigheten til høgskolen var langt viktigere den gangen de selv var en liten bedrift.

-- Høgskolen var forut for sin tid. Vi dro nytte av det.

Det er Høgskolen som brakte it-byen Halden på banen.

Nyttig

Gründer og administrerende direktør Knut Johansen i OM Technology slår fast at høgskolen er en nyttig rekrutteringsbase.

-- Høgskolen betyr veldig mye for oss. Vi har hatt nytte av dem siden starten.

Administrerende direktør Ole Kristian Sørlie i Communicate er like enig.

-- Høgskolen i Østfold har vært en viktig brikke for it-miljøet. Takket være dem har vi fått tak i flinke og kompetente folk.

Hovedfagsstudent Rune Fredriksen bekrefter at næringslivet har stilt velvillig opp med forslag til oppgaver. Han valgte selv en oppgave om sikkerhetskritisk programvare på IFE og ble tilbudt jobb samme dag som han leverte oppgaven.

Dekan Jan Høiberg på Høgskolen hevder at it-næringen i Halden har vokst opp rundt høgskolen.

-- Halden har den suverent raskeste økningen av it-arbeidsplasser i landet. Av byens 27000 innbyggere er 2000 it-ansatte. Mange av dem er fra høgskolen.

Høiberg ønsker flere studenter. Høgskolen nå har gått i tenkeboksen for å markedsføre seg på en annen måte.

-- Men det er Næringsakademiet og NITH som først får problemene. De er avhengig av en annen cach-flow enn oss. Vi ser ikke på Næringsakademiet som konkurrent. Det er bare noe smårask fra Moss.