Håndbok mot internettsensur

Håndbok mot internettsensur

Hvordan blogger du anonymt eller blir du en online-dissident? Les her.

Organisasjonen Journalister uten grenser (Reporters without borders) har utgitt en bok om blogging, "Handbook for blogging and cyber-dissidents". Målet med håndboka er å motarbeide sensur på internett.

- I mange land blir nettet sensurert. Derfor må blogger være forsiktige og vite hvordan de skal holde seg anonyme, skriver organisasjonen i boka.

I boka forklares hva en weblogg er og hvordan en slik internettdagbok settes opp. Videre tipser boka om hvordan man for eksempel jobber gjennom en proxy-server.

Boka tar for seg bloggerens etikk, bruk av søkemotorer, og hvordan bloggen fungerer best.

Sensur

Boka forteller om en del eksempler fra land som Bahrain, Hong Kong, USA og Iran. I mange land medfører blogging farer. Myndighetene liker ikke at folk får en kanal for å uttrykke seg fritt.

- For øyeblikket er det 75 kyberdissidenter fengslet i Kina fordi de publiserte uavhengige nyheter på internett. De fleste har fått en straff over ti år. Det er derfor fornuftig å først finne ut hvordan, man kan være anonym før man setter i gang en blogg, står i boka.

Boka teller 46 sider er selges for 80 kroner i fem ulike språk (engelsk, fransk, kinesisk, arabisk og persisk). I tillegg er hele boka tilgjenglig i pdf-format på internett.