Handler elektronikk for milliarder

Handler elektronikk for milliarder

Hovedorganisasjonen Virke har regnet ut at vi handler elektronikk for 2,7 milliarder norske kroner i desember.

Det betyr at vi handler dobbelt så mye elektronikk i desember som andre måneder.

Edelmetaller

Totalt kjøper vi 300 tonn med elektroniske produkter i året, og med disse følger 40 000 tonn emballasje. Statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, advarer mot miljørfarene ved å kaste gamle produkter rett i søpla.

- Elektriske og elektroniske produkter bør samles inn og gjenvinnes fordi de inneholder giftige stoffer som kan være skadelige for helse og miljø. Produktene skal derfor behandles på en forsvarlig måte. Mange av produktene inneholder også verdifulle stoffer, for eksempel edelmetaller, som det er ressurskrevende å utvinne, og som det derfor er viktig å bringe inn i kretsløpet igjen, sier hun i en pressemelding.

Viktig emballasje

Når det kommer til emballasjen, er det ikke noe poeng i å være gjerrig med papiret når pakkene skal pakkes inn.

– Emballasjen gjør en viktig jobb på disse produktene. Det er lett å tenke at emballasje er unødvendig, men det er slettes ikke tilfellet. For lite emballasje som gjør at produktene blir ødelagt og må returneres, er langt mer kostbart for miljøet enn litt ekstra emballasje, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, som sikrer og administrerer finansieringen av returordninger i Norge.