Handsfree gir falsk trygghet

Handsfree gir falsk trygghet

Mobilbruk under bilkjøring er livsfarlig. En handsfree-løsning hjelper lite.

Mobilsnakking i bilen ser kanskje kult ut og virker i tillegg som en smart måte å benytte seg av tiden mellom jobb og hjem. I virkeligheten er det en drepende farlig praksis.

Sjansen for å havne i en trafikkulykke er mye høyere når vi snakker i telefon, viser en australsk undersøkelse. Folk som holder mobilen i hånda mens de kjører har hele fem ganger større risiko for å utsette seg selv og andre for ulykker.

Mange tror at handsfree hjelper mot denne økte risikoen. Det er riktig, men mye mindre enn de fleste tror. Med handsfree i bilen er risikoen for å kollidere hele 3,8 ganger større enn om man ikke benytter telefonen i det hele tatt.

Ikke strengere lovgivning

- Vi vet at alt som tar oppmerksomheten fra kjøringen øker risikoen vesentlig. Det gjelder bruk av gps og cd-spiller, men også krangling eller urolige barn. Disse tallene overrasker meg ikke, sier Kristin Eli Strømme i Trygg Trafikk til Computerworld.no.

I Norge er det lov å snakke i bil gjennom et handsfreesett. Hvis tallene i undersøkelsen viser seg å være riktige gir det bare en falsk tryghet til bilister på norske veier. Men Strømme mener ikke at lovgivnignen bør skjerpes ytterligere.

- Vi ønsker ikke at alt skal forbys. I tillegg er det mange saker som kan føre til ulykker. Skal du forby handsfree-ringing, bør også gps og cd-spiller forbys. Det går for langt. Det er viktigere at folk er oppmerksomme på at all handling kan distrahere oppmerksomheten fra trafikken, og øker risikoen for ulykker, sier Strømme.

Faren etter samtalen

Forskerne i Australia snakket med 450 mennesker som var på sykehuset etter trafikkulykker. Detaljer fra ulykkene ble sammenlignet med informasjon om telefonsamtaler. Det visste seg at ti minutter etter en telefonsamtale er sjansen for en ulykke fremdeles 4,1 ganger større enn uten telefonbruk.

Resultatene fra undersøkelsen ble publisert mandag i bladet British Medical Journal.