Håndterer all verdens innhold

Håndterer all verdens innhold

Et av verdens mest utbredte publiseringssystemer leveres i åpen kildekode av EZ Systems i Skien.
-- EZ Publish er et av verdens mest utbredt publiseringssystemer. Vi nærmer oss en million nedlastinger, til alle deler av verden. Det betyr ikke at vi har en million kunder, men tallet sier jo en god del, mener markedssjef Terje Gunrell-Kaste i EZ Systems.

EZ Systems er basert på åpen kildekode og kan lisensieres på to måter. Den mest vanlige er GPL, GNU Public License, som betinger at utvikling du selv gjør skal gjøres tilgjengelig for andre utviklere.

Den andre er en profesjonell lisens, hvor du tillates å lage egne løsninger med lukket kode, og som du kan selge under eget navn. Med seks-syv kunder er ikke dette noen voldsom inntektskilde, men mulighetene er der.

Tjener på tjenester

Livsgrunnlaget til EZ Systems er ikke salg av publiseringssystemet, men av support, opplæring og tjenester basert på det.

De har stor pågang av kunder som ønsker å få satt opp ferdige web-løsninger. Så stor at de regner med god vekst i antall ansatte i år. Ifølge Gunrell-Kaste driver de kostnadseffektivt, og tar ikke ut dotcom-lønninger. Men de har ingen grunn til å klage, hevder han.

-- Nå er vi 23 ansatte, og vi regner med å bli 30 i løpet av det nærmeste halvåret. Det vil gi oss godt over 20 årsverk og en omsetning på 10 til 12 millioner kroner. I år omsatte vi for i overkant av syv millioner kroner, forteller daglig leder Aleksander Farstad.

-- Vi bruker mye ressurser på utvikling og balanserer med å tjene på konsulentarbeid. Vi vil holde trykket på produktet, så vi har ingen ambisjoner om voldsomme beløp på bunnlinjen. Det er viktigere å øke utbredelsen av programvaren vår, sier Farstad.

Geografi uviktig

Oppdragene utføres i Skien. Ifølge Gunrell-Kaste behøver de ikke være lokalisert i verken New York eller California for å få verdens oppmerksomhet. Når det gjelder å gjøre jobben, spiller geografi ingen rolle.

Åpen kildekode blir ofte sett på som idealisme, men så enkelt er det ikke. For EZ Publish er nettopp åpen kildekode årsaken til utbredelsen; at det kan lastes ned og tas i bruk fritt.

-- Kommersielle løsninger er dyre, og de kommer heller ikke opp i tilsvarende tall som vår. Nettopp det at vårt system er så utbredt og kjent gjør jo at vi driver lønnsomt på tjenestene våre. Å si at åpen kildekode ikke fungerer kommersielt er helt feil, men det er ikke dermed sagt at så mange klarer å leve av modellen, mener Gunrell-Kaste.

Norsk kvalitet

EZ Systems har knyttet til seg 60-70 partnere rundt i verden. Mange av disse leverer tjenester på EZ Publish. Det er 15.000 registrerte utviklere på EZ Publish. Blant kundene i Norge finnes Fast, Startsiden Magasinet, Felleskjøpet, Kirkens Nødhjelp og Akers Mic.

Internasjonale kunder teller Siemens Business Services i Tyskland, Jetpak i Sverige, Belgian Nuclear Research Center, som er det belgiske motstykket til Cern i Sveits og Sparkassen Informatik, som er it-bedriften til tyske sparebanker.

-- Norge har fått navn for kvalitet ute i verden. Selskaper som Fast, Trolltech, Opera og vi har gitt bra inntrykk, mener Gunrell-Kaste.