Hansa med første kunde på I-series

En historie hos små og mindre virksomheter har gitt svenske Hansa appetitt på å utfordre de store. Virkemidler er en grafisk tynn klient, Windows, Linux og bruk av alle IBMs tjenestemaskiner.
Satellitt-firmaet Force som er første kunde på I-series i Norge, kjører test på en kopi av bedriftsdataene. Som gammel Hansa-kunde har Force skiftet fra en Intel-basert tjenestemaskin til I-series i270.

Dermed er det første av de nye forretningssystemene på I-series i ferd med å bli en realitet. Også Navision og Visma ønsker å benytte IBMs I-series som et alternativ til tjenestemaskiner med Intel. Valget av IBM er på grunn av det sterke merkevare-navnet.

Ifølge Hansa har IBM mange lojale kunder med gammel programvare som nærmest skriker etter alternativer. For å understreke tiltroen til IBM har Hansa-konsernet selv byttet ut 20 tjenestemaskiner med Windows. Nå benyttes seks tjenestemaskiner med Linux og en I-series i270.

Forstår

Med bakgrunn i en løsning for Macintosh, forstår Hansa grafiske virkemidler. Hansa kjører på nærmest alt av maskiner. Samtidig har ikke Hansa glemt sitt opphav hvor skjermer og dårlig datakommunikasjonskapasitet var standard.

Forretningssystemet Hansa er derfor tilpasset lav overføringskapasitet. Bruk av mobiltelefon for kommunikasjon mot en tjenestemaskin, gir brukerne fleksibilitet med hensyn til arbeidsplass.

-- Vi startet med en løsning for små bedrifter. Siden har vi tilpasset systemet til de minste bedriftene og jobber med en løsning for de aller største. Helt fra første dag har vi vært internasjonale, sier Hans Christian Grønsleth, internasjonal markedsføringsdirektør og daglig leder for Hansa Business Solutions i Norge.

Navnet spiller på Hanseatene og deres dyktige handelsvirksomhet. I navnet ligger også utferdstrangen. I dag er Hansa etablert i Norden, Baltikum, Polen, Russland, Storbritannia og Sør Amerika. Det jobbes med å komme inn i Tyskland og Frankrike.

-- Vi er alene om å ha en filosofi hvor kundene beholder dataene selv om de skifter system, fortsetter Hans Chr. Grønsleth.

Dataene er lagret i Hansas egen objektorienterte database som kan utveksle data med andre databaser. Dataene er alltid kryptert ved overføring.

Tilbud

De aller minste firmaene tilbys First Office. Dernest er neste steg Office 2. De mellomstore benytter Hansa Financials og de største skal få Hansa World. Sistnevnte er noen år fra lansering, så foreløpig dekker applikasjonene fra 100 til 200 brukere.

-- Vi har kunder fra 1988 som bruker stadig nye versjoner. Etter 1997 har vi bestemt oss for å ha det beste og bevege oss oppover, uten å glemme røttene, påpeker Hans Chr. Grønsleth.

Hansa har prøvd å begrense kravet til funksjonalitet så mye som mulig. 8Kjekt å ha8 synes ikke å gjelde, men 8smart å ha8 er veldig i fokus. En slik mulighet er små bedrifters evne til jobbe med flere juridiske selskaper om hverandre.

I Hansa Financials er det 41 moduler som integreres for å dekke alle mulighetene. Da omfattes Web-funksjoner, arbeidsflyt og kundeoppfølging (CRM). Samarbeidsfunksjoner som tasteprating (Chat) er en aktiv del av løsningen for å komme i kontakt med utearbeidene ansatte og partnere. Lønn er spesielt for alle land, så i Norge integreres Tredjeparts lønnsmodul.

-- Vi har mange kunder som har SAP som strategi, men SAP er for kostbart å rulle ut. Totalt har vi over 55.000 installasjoner, hevder Hans Chr. Grønsleth.

Kundene skal få bruke de hjelpemidler de foretrekker. Som klient tilbys Microsoft Windows, Mac, Linux og lomme-pc, eksempelvis Ipaq fra HP. På bakrommet benyttes Linux, Apple OSX, Microsoft NT, 2000, XP og IBM AIX under OS/400. Tilpasning til databasen DB2/400 er i ferd med å ferdigstilles.

-- Det er viktig med valgfrihet på klient-siden og kraft på server-siden. 70 prosent av serverne går på Linux, påpeker Hans Chr. Grønsleth.