Har aldri hørt om Fast

Har aldri hørt om Fast

Grunnleggeren av programvareselskapet SAS Institute, Jim Goodnight, har aldri hørt om Fast. Men han samarbeider tett med Google, og frykter ikke søkemotorene.

På spørsmål fra Computerworld om han fryktet suksessen til søkeselskaper som Fast, Google og Autonomy, svarer Jim Goodnight at de var vant til konkurranse.

- Jeg har ikke hørt om Fast, men vi samarbeider tett med Google for å utvikle komplette løsninger for søk og analyse. Konkurranse er ikke noe nytt for oss - og vi liker det. Jeg frykter ingen ting, heller ikke fra Microsoft, sier Goodnight.

Sjefen for business-intelligence-selskapet møtte norske journalister i Oslo på fredag, etter å ha kommet til Norge for å holde foredrag om viktigheten av god analysekunnskap for kommende ledere ved Handelshøyskolen BI. Det samme foredraget holdt han også for akademiske kretser i Paris.

- Det å være leder har endret seg enormt. Informasjonsmengden vokser. Det krever at utdanningsinstitusjonene gjør studentene rustet til å trekke ut fornuftig informasjon, sier Goodnight.

- Da helst med verktøy fra dere?

- Gjerne det, vi samarbeider faktisk med en del institusjoner som bruker våre verktøy i undervisningen.

Holdt koken i 40 år

Jim Goodnight har ledet SAS Institute like lenge som det har eksistert - i 40 år. Han startet selskapet for å finansiere sine studier. Den gangen for å analysere data i landbruksforskning. Et fagfelt han fortsatt er opptatt av.

- Vet dere at EU bruke 40 prosent av budsjettet sitt for å subsidiere bønder? De burde heller brukt pengene til utdanning, sier han.

For USA har det samme problemet som Norge og resten av Europa. Det er en mangel på tung realkunnskap. Kanskje er det derfor doktor Goodnight fortsatt sitter i førersettet.

- Har du tenkt å pensjonere deg snart?

- Nei, har du?

- Nei, men jeg hadde gjort om jeg hadde de samme finansene som deg.

God for mange millarder dollar

Det amerikanske tidsskriftet Forbes har verdsatt SAS Institute til 6 milliarder dollar. Og Goodnight eier to tredjedeler av det private selskapet.

I et tidligere intervju med Computerworld sa Goodnight at ville lede selskapet frem til den dagen han ble 87 år. Da skulle han spenne på seg ski og kjøre utfor et stup.

- Jeg husker at jeg sa det. Pr-folkene ble oppgitt og sa jeg ikke kunne si slikt. Det jeg mente var vel at jeg skulle holde ut lenge, sier  Goodnight og legger til:

- Hva skulle jeg gjort som pensjonist? Hva skal jeg bruke alle pengene til? Jeg kunne selvsagt flyttet til Norge slik at den norske staten kunne fått dem, he he.

Han forstår seg ikke på land med høye skatter.

- All erfaring tilsier at om man senker skattene øker statens totale inntekter fordi det da produseres mer verdier i økonomien, sier han.