Har brukt 1,3 milliarder på umts

Har brukt 1,3 milliarder på umts

Telenor Mobil har allerede bygd ut umts-nett i landets 35 største byer for mellom 400 og 500 millioner kroner. Netcom har til sammenligning brukt over 800 millioner kroner.
Dette hevder en sentral kilde i Telenor-konsernet, som ikke vil stå fram med fult navn. Informasjonssjef i Telenor Mobil, Sigurd Sandvin, bekrefter at de til nå har bygd ut umts i 35 byer fra Alta i nord til Kristiansand i sør.

1,7 millioner mennesker i Norge har i dag umts-dekning fra Telenor uten å vite om det. Informasjonssjefen vil ikke kommentere eksakt hvor mye penger de til nå har brukt på umts:

-- Det eneste jeg kan si er at vi har brukt et tresifret tall, målt i millioner kroner. Vi har brukt mindre penger enn Netcom, ettersom vi har andre konsesjons- og utbyggingskrav. De store utbyggingsutgiftene vil for vår del komme om to år, dersom vi tar utgangpunkt i konsesjonskravene, noe vi er opptatt av å følge, sier Sandvin.

Mangler terminaler

-- Vi skulle gjerne ha satt i drift umts-nettet vårt i dag, men det finnes ikke tilstrekkelig med umts-telefoner i det norske markedet. Foruten Nokia første umts-telefon, så har vi prøvd nettet med en såkalt 8Wakaba8-telefon fra Sony Ericsson. Dette er en telefon som kun benyttes til testing, og som aldri vil komme i handelen. Det er stort sett det som er av umts-telefoner tigjengelig i Norge, og det kan vi ikke kommersialisere nettet vårt med, sier Bjørn Rudberg som er leder for prosjekt- og virksomhetsutvikling i nettdivisjonen til Telenor Mobil.

I lag med Stig Ness, som er teknisk umts-rådgiver, lar de Computerworld prøve Telenor Mobils umts-nett. Testen var en positiv opplevelse, selv om de ikke har så mange 3G-tjenester å vise fram. Telenor driver derfor med aktiv tjenesteutvikling både for seg selv og i lag med andre aktører som for eksempel NRK, som er svært aktive når det gjelder mobilt innhold.

-- I dag er NRK gode på resultatservice i form av tekst og tale, men i fremtiden vil dette kunne skje ved hjelp av videosnutter eller at du får hele fotballkampen direktesendt som video på mobilen. Det er den store forskjellen mellom gsm og umts. Rent teknisk kunne vi ha gjort dette i morgen, dersom vi hadde fått lov til å jobbe hele natta, flirer Rudberg.

Klar til sommeren

Men saken er at Rudberg og Ness har mye å stri med for å få umts til å fungere. De sier at det har vært mye prøving og feiling i forbindelse med Telenors umts-nett. Et konkret eksempel hvor vanskelig det er å finjustere umts-nettet er at i forbindelse med gms så regnes effekten mellom telefon og nett to ganger i sekundet. Til sammenligning så gjør umts det 1.500 ganger i sekundet. Da er det mye som må klaffe for at resultatet brukeropplevelsen skal bli optimal, sier Rudberg.

-- Vi er opptatt av at umts-nettet skal fungere godt nok før vi kommersialiserer det. Sannsynligvis skjer dette til sommeren, kommenterer informasjonssjef Sigurd Sandvin.