Har funnet gullåren - igjen

Har funnet gullåren - igjen

Før kunne EMC kreve hva som helst for selskapets lagringsløsninger. Nå bestemmer markedet. Programvare kan bli den nye pengemaskinen.
BOSTON: Under hele nittitallet trykket EMC nærmest sine egne penger. God teknologi og betalingsvillige kunder gjorde at lagringselskapet kunne kreve skyhøye priser.

Men intet tre vokser inn i himmelen, heller ikke lagringsbehovet til verdens bedrifter. Fra et overskudd på nesten 15 milliarder kroner i 2000, trynet EMC grundig med 3,5 milliarder kroner i minus i 2001.

Toppsjef Joe Tucci fikk raskt stablet selskapet på beina igjen, og allerede i 2003 var overskuddet like stort som tapet to år tidligere, nemlig 3,5 milliarder kroner. I år skal en omsetning på 55 milliarder kroner gi mer enn fem milliarder kroner på bunnlinjen.

50 millioner til ILM

I motsetning til i de glade nittiårene hvor to tredeler av inntektene kom fra maskinvare, kommer over halvparten av EMCs omsetning nå fra programvare og tjenester. Det siste årets oppkjøp av programvareselskaper kan vise seg å være gullfuglene som får EMC til å fly igjen.

-- Programvare gir høyere marginer og vokser raskere enn maskinvarevirksomheten. De siste månedene har tjenester vokst raskest, så programvare. Lagringskabinettene kommer først på tredjeplass, sa Joe Tucci på EMCs årlige pressesamling i Boston denne uka.

I løpet av det siste året har EMC kjøpt Legato Systems, Documentum og VMware. Tilsammen fire milliarder dollar (28 milliarder kroner) måtte Tucci ut med for de tre programvareselskapene. Kombinert med 20 milliarder kroner brent av på egen forskning de siste årene, danner oppkjøpene fundamentet i EMCs storstilte satsning på Information Lifecycle Management (ILM).

VMware alene

Legato og Documentum, som lager programvare for henholdsvis sikkerhetskopiering/gjenoppretting og innholdsadminstrasjon, er blitt en integrert del av EMC. Sammen med EMC Open Software utgjør de to selskapene EMC Software Business Group.

EMCs nye programvaregruppe ble formelt opprettet forrige uke og ledes av tospannet Dave DeWalt og Mark Lewis. Målet er å selge programvare som kan kjøres på alle lagringsplattformer, inkludert utstyr fra erkefiendene HP, Hitachi og IBM, for 12 milliarder kroner i inneværende år.

VMware er derimot beholdt som eget selskap for å ikke ødelegge de tette relasjonene til IBM og HP, som er selskapets største kunder. VMware lager virtualiseringsprogramvare som gjør at at applikasjoner kan rulles ut og administreres uavhengig av maskinvareplattformen de kjører på.

-- Jeg har personlig lovet toppsjefene i HP og IBM at VMware skal beholdes som et selvstendig selskap, understreket Tucci.