Har ikke kontroll over spionprogrammer

Har ikke kontroll over spionprogrammer

Virus har de fleste it-avdelinger tak på. Men når det gjelder spionprogramvare er mange it-sjefer i tvil.

- Vi opplever at veldig mange bedrifter og organisasjoner har et bevisst forhold til virus, og har beskyttet seg godt mot dette. Men når det gjelder spionprogramvare, er usikkerheten større. Noen er i tvil om de er infisert eller ikke, og de kan også være usikre på virkningen av spyware og hvilken risiko dette har for bedriften, sier Thomas Holthe til Computerworld.no.

 

Spionprogramvare er små programmmer som kan overvåke pc-en din eller utløse uønsket reklame i nettleseren.

Holthe er teamleder for it-sikkerhet i Ementor og kommer ofte i kontakt med ulike bedrifter og organisasjoner i Norge. Han mener at det hersker stor usikkerhet om spionprogramvare i norske it-avdelinger og at problemet bare kommer til å bli større.

 

- De siste 15 årene har det vært rundt 1.250 hovedvarianter av virus. Men bare de siste to årene har vi sett over 20.000 ulike typer spyware. Mange av de it-ansvarlige jeg snakker med sier de har full kontroll på virus, men vet ikke hvordan de skal takle spionvare.

 

Ifølge tall fra det amerikanske analyseselskapet Webroot er hele 400.000 websider infisert med spionvare. Dette har ført til at 81 prosent av alle datamaskiner er, eller har vært, infisert av spionvare.

Mangler strategi
Holthe får medhold av Christian Nordve i Trend Micro.

- Det er definitivt inntrykket jeg sitter inne med. Mange har et aktivt forhold til virus, men har ofte ikke tenkt strategisk gjennom spionvare når det gjelder bedriftsregler, sier han.

 

Dagens spionprogramvare er gjerne små programmer som henter ut informasjon om brukerens nettsurfing eller andre opplysninger som ligger på pc-en.  Risikoen for en bedrift er for eksempel at slike destruktive former for programvare henter ut kundelister og bruker epostadresser til å formidle søppel-epost.

 

- Men det blir verre. Vi ser at spionprogramvare i økende grad rettes mot spesiell bruk av pc-en, for å få ut opplysninger om kredittkort og så videre. For bedriftene medfører spionprogramvare også tregere systemer, tapt produktivitet og irritasjon blant de ansatte.

 

- De fleste spionprogrammene er utrolig dårlig skrevet. Hva de egentlig gjør er forsvinnende lite, helt enkle, nesten banale prosesser. Men måten de er skrevet på gjør at systemer og pc-er blir tregere. Dermed blir ansatte sure, kjefter på it-avdelingen, og mister produktivitet, sier Nordve.

 

Norge er blant de aller verste landene når det gjelder spredning av spionprogrammer, viser en fersk undersøkelse fra Webroot.

 

Les også: Stopp spionprogrammene!