Hard kamp om norske nettshoppere

Hard kamp om norske nettshoppere

Halvparten av landets nettshoppere legger like gjerne turen til utenlandske nettbutikker. Enkelte kriterier er viktigere for handelen enn andre.

Nordmenn er ikke spesielt trofaste overfor norske nettbutikker, skal vi tro en undersøkelse i regi av Metronet og Infact. Tøff global konkurranse om nettshoppernes gunst fører like gjerne til at shopperne setter kurs for utenlandske nettbutikker.

Fra undersøkelsen fremgår det blant annet at 45 prosent av alle nordmenn over 15 år har handlet én eller flere ganger i en utenlandsk nettbutikk de siste seks måneder. Det er særlig menn som er de ivrigste utenlandshopperne. 55 prosent av mennene har handlet én eller flere ganger i en utenlandsk nettbutikk, mot bare 33 prosent av kvinnene. Den viktigste faktoren for å handle i utenlandske nettbutikker er pris.

Pris viktigst

Hele 59 prosent sa dette var avgjørende eller helt avgjørende.

- Det er tydelig at pris styrer nordmenns nettshopping. Er det noe du trenger eller virkelig har lyst på og finner det til en god pris, så handler vi det mer enn gjerne i en utenlandsk nettbutikk. En forklaring på det kan være at forutsetningen for god og trygg netthandel er de samme enten nettbutikken er norsk eller utenlandsk. Samtidig er det viktig å være klar over at det er en risikofaktor ved kjøp i utenlandske nettbutikker – og som mange kanskje ikke tenker over – og det er tollsatser og fraktkostnader. Disse tilleggene kan fort gjøre at prisgevinsten ikke blir så stor likevel, sier Simen Thorsrud, fagansvarlig e-handel i Metronet i en presseuttalelse.

Gutta mer prisbevisste

Den nest viktigste faktoren for utenlandsk nettshopping var at produktet ikke var tilgjengelig annet sted (43 prosent). Dernest at større vareutvalg gjør det mulig å sammenligne priser (42 prosent). Det kan imidlertid virke som at det er store ulikheter mellom kjønnene i de viktigste årsakene for utenlandsk nettshopping. Mens 61 prosent av mennene oppgir pris som avgjørende, gjelder det kun 54 prosent av kvinnene. Menn er også mer opptatt av kunne sammenligne priser enn kvinnene (46 prosent mot 35 prosent), mens begge kjønn er omtrent like opptatt av produktets tilgjengelighet.

- Gutta er mer prisbevisste enn jentene. Det er mulig det også gjelder i det fysiske shoppinglivet. Når det gjelder produktets tilgjengelighet er det kanskje slik at kjønnene har hver sin driver; mange jenter handler klær som de ikke får tak i Norge, mens gutta handler utstyr til hobbyene sine som de ikke får tak i Norge, sier Thorsrud.

Sterk utenlandskonkurranse

Undersøkelsen viser at norske nettbutikker har sterk konkurranse fra utenlandske nettbutikker om den norske forbrukeren. Dette er en konkurranse de må ta på alvor, både når det gjelder produkttilgjengelighet, pris og vareutvalg.

- Mens de fysiske butikkene konkurrerer i et avgrenset geografisk område, konkurrerer nettbutikkene globalt. Mange norske nettbutikker er for dårlige til å slåss om kundene, blant annet ved å utnytte kampanjemuligheter. Alle som går nedover Karl Johan i januar vil se at butikkvinduene lyser opp av tilbuds- og salgsplakater. Nettbutikkene må utnytte kundens ”mindset” for kjøpsatferd i vanlige butikker. Januar betyr januarsalg, og sommer betyr tilbud på vintertøy eller vinterartikler, sier Thorsrud.

En uhøytidelig gjennomgang av syv ulike nettbutikker rett før jul illustrerer Thorsruds poeng. Mens tre av tre utenlandske nettbutikker hadde kampanjer med tydelige juletriggere, hadde kun to av fire norske nettbutikker det samme.

Undersøkelsen er landsrepresentativ. 1055 personer over 15 år ble intervjuet.