Harddisker har ikke lenge igjen

Harddisker har ikke lenge igjen

Spår flashbasert lagring i pc-er innen fem år.

Harddisker lever på lånt tid som lagringsmedium  i pc-er.

Dette mener Samsungs toppsjef Chang Gyu Hwang etter at selskapet hans har lansert en 16 Gbit flashbasert minnebrikke med 50 nm-teknologi. Ved presentasjonen av den nye brikken kommer Chang også med en spådom som ligner Moores lov.

- NAND flashteknologi vil fører til at kapasiteten til flashbrikker vil dobler for hvert år som går, sier Chang ifølge IDG News.

Spådommen betyr at flashminne vil rykke opp fra små håndholdte enheter som pda-er, mp3-spillere og mobiltelefoner, til bærbare pcer og til og med videre til stasjonære pc-er.

19 brikker

De nye brikkene gir mulighet å bygge 32 GB flashbasert lagringskapasitet. Samsung bruker 19 av de nye brikkene til en lagringsenhet (16 til minne, tre til feilretting). Ifølge Samsung vil vi se de første bærbare med 32 GB flashminne i slutten av 2006.

Ett år senere vil kapasiteten være økt til 64 GB lagring, og enda ett år senere, i 2009, til 128 GB. Da vil flashbasert lagring også være aktuelt for stasjonære pc-er. For vanlige harddisker er tiden de over, tror Chang.

Før utvikligen har kommet så langt må det knekkes noen flere nøtter, som strømforbruk på flashminne og produksjonskostnadene i forhold annen type lagring.

Samsung er verdens største produsent av flashbasert minne.