- HDTV er fra en annen verden

- HDTV er fra en annen verden

Elektronikk-bransjen henger etter i å gi forbrukere nok informasjon om den nye tv-revolusjonen.

Hva er forskjellen mellom en flatskjerm-tv som takler HDTV og en som ikke gjør det? Veldig stor, er de som har sett høyoppløselig tv enige om. Men for mange "vanlige brukere" har det ikke gått opp hvor stor forskjellen egentlig er.

 

- Vår bransjen kjører masse programmer for våre ansatte om hva HDTV er for noe. Det er viktig vi gir riktig informasjon til våre kunder, sier Synnøve Bjørke i EE-bransjen til Computerworld.no.

 

EE-bransjen organiserer leverandører, forhandlere, kjeder og serviceverksteder for lyd- og bildeprodukter i Norge. Bransjen ble tatt på senga av Per Morten Hoffs uttaleleser i forbindelse med lanseringen av HDTV-merkingen.

 

Ifølge IKT-Norges toppmann er det alt for mange selgere i bransjen som gir feil opplysninger til sine kunder. Dette er et bilde bransjen ikke finner seg i.

 

Stol på selgeren

 

- Det er kanskje 10.000 mennesker i bransjen, det kan skje glipper. Men generelt er vi veldig opptatt av HDTV og å opplyse våre kunder. Alle tv-er er merket med HD Ready og HDTV, sier Bjørke.

 

For kundene er det derimot ikke alltid like lett å forstå hva er hva.

 

- Man skal kunne stole på selgeren. Hvis man spør bør man få et skikkelig svar. Vi prøver å være på hugget og informere kundene, sier Bjørke.

 

En eannen verden

 

- Høyoppløselig tv er fra en annen verden. Jeg var ned i Berlin på IFa og så på masse eksempler. Det er en fantastisk kvalitet, en hel ny tv-verden. Noen mener overgangen er like stor som fra sort-hvitt til farge, sier Bjørke.

 

For folk som ikke har sett det, er det ifølge Bjørke vanskelig å forestille hvor hvilken kvalitet de kan forvente. Hun mener det er dumt hvis kunder kjøper en flat-tv og ikke får bra HDTV-kvalitet.

 

- Du får vanlig tv-kvalitet på skjermene, kanskje til og med litt bedre. Men hvis man ikke kjøper dyre flatskjermer må man jo regne med å miste en del av kvaliteten, sier Bjørke.

 

Sent ute

 

Det selges 180.000 flatskjermer i år i Norge , like mange som i Sverige som har dobbelt så mange innbyggere. I Sverige er bransjesiden om HDTV på vei ut på nettet, mens nordmenn må vente til oktober.

 

- Vi holder på å oversette siden og oppgradere den. Vi regner med å få denne HDTV-forum-side ute i midten av oktober, sier Bjørke.

 

Dermed ligger det et stort ansvar hos selgere. Eller egentlig hos kjøperen.

 

- Spør i butikkene, se etter HD Ready og HDTV-merkingen, og hvis du er usikker ta heller en runde til med informasjon, sier Bjørke.