Hdtv-kjør fra Canal Digital

Canal Digital vil tilby fire til seks hdtv-kanaler i løpet av året, og de har ennå ikke gitt opp fotball-VM. Hd-sendinger fra NRK må vi derimot vente lenge på.

- Vi skal gjøre et ærlig og godt forsøk på å få frem hdtv før fotball-VM, sa administrerende direktør Svein-Erik Danielsen i Canal Digital på et møte i DigitalTV-forum i går.

 

Canal Digital vil få svaret på om de får tak i nok dekodere i midten av mars.

 

I Norge sitter NRK og TV2 på rettighetene til fotball-VM 2006. NRK har sagt nei til å sende i hdtv, men TV2 er på glid. I Sverige har SVT og TV4 bekreftet at de vil sende VM i høyoppløselig kvalitet..

 

Sendingene blir distribuert av Canal Digital over satellitt.

 

Mpeg4 er det som gjelder 

 

Norske seere får ikke tilgang til de svenske sendingene, men hvis rettighetsinnehaverne sier ja, vil det bare stå på én ting, nemlig om Canal Digital får fatt i nok Mpeg4-dekodere i tide.

 

Dagens Mpeg2-dekodere som kan behandle sendingene fra den ene hdtv-kanalen som i dag er tilgjengelig i Norge, C More HD, er nemlig ubrukelig i forhold til Mpeg4-komprimmering som benyttes i fotball-VM og vil bli benyttet av de aller fleste innholdsprodusenter fremover.

 

Canal Digital satser nå fullt og helt på Mpeg4 og vil gå over til mpeg-4-komprimmering så snart dekodere er tilgjengelige.

 

Davidsen forteller også at Canal Digital planlegger flere hdtv-kanaler.

 

Hdtv-pakke

 

- Vi regner med å ha en hdtv-pakke klar i tredje eller fjerne kvartal i år. Fire til seks kanaler er det vi håper få til, sier han.

 

Selskapet er i samtaler med flere internasjonale tv-kanaler som leverer film, sport og dokumentarer.

 

Det var forventet at teknisk direktør Arild Hellgren i NRK skulle svare på når NRK setter i gang med hdtv-sendinger. Tilhørerne ble ikke veldig mye klokere. Svaret handlet i korte trekk om at NRK vil tilby hdtv-sendinger når det digitale bakkenettet er ferdig utbygget og det analoge nettet er slukket.

 

Når dette skjer er det vel de færreste som vet, men vi snakker trolig om flere år.

 

- Vi skal ikke være de som presser dette inn i markedet. Men når seerne har skjermer som takler dette vil vi kunne tilby hdtv-programmer, sier Hellgren.

 

- At vi tilbyr noe før det analoget nettet slukkes er lite sannsynlig, men sannsynligheten for at  vi gjør det etter det slukkes er ganske stor.