DOBBELT: Toril Nag, konserndirektør i Lyse ble dobbelt vinner under årets Rosing-utdeling som Årets Girl Geek og Årets toppleder. Hun flankeres av Ola Furu, administrerende direktør i Capgemini.

Heder for de syv milliardene sim-kort

Det er flere sim-kort i bruk enn mennesker. De norske pionerne bak GSM-standarden fikk Rosings hederspris for 2014. Nettverkspioneren Torlid Nag i Lyse vant to priser. Christine Bergland i Helsedirektoratet ble årets It-direktør. Seksjon for datasikkerhet i Kripos vant Rosings sikkerhetspris.

Publisert Sist oppdatert

Håvard Andre Aalmo var en tydelig rørt politimann som tok i mot årets sikkerhetspris på vegne av Kripos. Priser er ikke politietaten vant til å motta. Rosings sikkerhetspris skal vises frem til alle ansatte på årets juletilstelning denne uken.

Juryen uttaler at vinneren har med begrensede ressurser levert høyaktuelle saker relatert til informasjonssikkerhet og vist at Norge har dyktige og erfarne ressurser på området. Flere saker er ført for retten som har resultert i domfellelse og er et klart signal til kriminelle at Norge ikke er en frihavn.

Girl Geek

Årets Girl Geek var ny av året. Girl Geek har det vært siden 2005 internasjonalt, siden 2010 i Norge. Det startet på Olympen restaurant og har spredd seg videre. Det arrangeres fagmøter som eksempelvis moderne kart og hva de kan brukes til i samarbeid med en sponsor som Geodata.

Gutta er velkomne hvis det er plass. 2 – 3.000 stemte på årets kandidat.

Prisen for 2014 går til en person som har brutt barrierer, vist åpenhet og brukt teknologi til å skape en stemme, produkt eller verktøy som har gitt høy nytteverdi eller medført verdifull endring i samfunnet. Hun er pådriver for Girl Geeks Dinners i Stavanger, men det er fordi hun skiller seg ut ved å være en inkluderende ildsjel. Årets Girl Geek 2014 – 2014: Toril Nag.

IT-direktør

I år var det også Årets IT-direktør, litt underlig at ikke denne prisen har vært tidligere.

-- Vi fant frem til 15 gode kandidater, sa juryformann Ragnvald Sannes, Førstelektor på BI.

Det var fire finalekandidater to fra helsesektoren, Christine Bergland fra helsedirektoratet og Erik M. Hansen fra Helse Vest IKT, Sonja Chirico Indrebø fra Statoil og Kjetil Århus, it-direktør i Bergen kommune.

Om kandidaten heter det at det arbeides bevisst med andre enheter i digitaliseringsarbeidet, det er 80 prosent organisasjonsutvikling og 20 prosent teknologi. Kandidaten tiltrekker seg sterke og dyktige medarbeidere og er en svært populær leder blant sine ansatte.

Årets IT-direktør er assisterende helsedirektør Christine Bergland i Helsedirektoratet.

Toppleder

-- Vi fant 28 gode kandidater som vi reduserte til 16. Til slutt endte vi med fire finalister. Noen av kandidatene var fantastiske til en bransjepris, et par til årets IT-direktør, sa Ola Furu, administrerende direktør i Capgemini.

Juryen uttaler at kandidaten er opptatt av å være tett på verdikjeden med 100 ansatte innen IKT for utvikling av løsninger og digitale verktøy. Kandidatenanser at konsernet er i en kontinuerlig omstillingsprosess knyttet til effektivisering med økt bruk av digitale verktøy. Utviklingen er i høyeste grad kunde og medarbeiderdrevet.

Vinner av Årets toppleder er nok en gang konserndirektør i Lyse; Toril Nag.

Heder

Rosingakademiets hederspris deles ut til enkeltpersoner som på en betydelig måte har bidratt til utviklingen og markert norsk it og bransje nasjonalt og internasjonalt over en lengre periode.

Årets vinner var med på å legge grunnlaget for en verdensrevolusjon i 1987 ved å utvikle t radiomodem for digital mobiltelefoni. Det smarte var at reflekterte mobilsignaler ble brukt til noe positivt hvor man greide å finne den optimale båndbredden. Dette dannet grunnlaget for dagens GSM-standard.

I dag sendes 2,4 milliarder sms-meldinger daglig. Det er 7,3 milliarder sim-kort i bruk.

Prisen går til Torleiv Maseng og Odd Trandem fra Sintef Elab, Finn Trosby, Jan Audestad, Stein Hansen og Jon Emil Natvik fra Televerket forskning.

Mottakerne var Stein Hansen, Torleiv Masengs datter og sønn og Jon Emil Natvig.

Saksøkte internett

Hovedforedragsholder var Jonathan MacDonald som jobbet i underholdningsindustrien hvor 80 prosent av inntektsgrunnlaget ble borte da internett fikk fotfeste. En fransk representant fikk 185 siders søksmål på faks som han dekorerte kontoret med.

Jonathan lærte. Han vil at andre skal lære for de fleste områder er truet av hva man kan gjøre med digital teknologi. Det er ikke lenger digitalisering av det analoge, men heldigitale prosesser.

Derfor er Utdanning, helse, finans, juridisk praksis, produksjon og logistikk truet ifølge MacDonald. Den elektroniske sigaretten skulle vært utviklet av tobakksindustrien, men de forsto ikke. Heller ikke Kodak forsto selv om firmaet oppfant det digitale fotografiapparatet.