Heftige dingser og sexy biler

Heftige dingser og sexy biler

Fremtidens biler har trådløs flørteteknologi, flere kameraer, infrarødt på dashbordet, og digital-tv. På årets Tokyo Motor Show viser bilprodusentene hvor morsom it har blitt på veien.

Den store bilmessen i Tokyo åpnet i helgen og Japans store bilprodusenter viser frem sine nye flaggskip og konseptbiler. Spesielt konseptbilene strutter av nyskapende teknologi.

 

Toyotas i-Swing er kanskje blant de mest spennende konseptene. Den ligner en høyteknologisk stol med hjul og kunstig intelligens.

 

- Mens du kjører rundt lærer i-Swing hva sjåføren liker slik at det blir lettere og lettere å kjøre, sier Kiyotaka Ise, til IDGs internasjonale nyhetstjeneste.

 

Ise er sjefsingeniør i Toyota. Han mener at fremtidsbiler vil kunne kommunisere med andre kjøretøy via trådløse teknologier.

 

- Hvis du kjører og ser en jente du liker som kjører en annen i-Swing, kan bilen kommunisere dette til den andre sjåføren, sier han.

 

Kjører på pc-batterier 

 

Et annet høydepunkt på messen er Nissans tre-seters Pivo.Bilen drives av Lithium-Ion-batterier. Disse er lik batteriene som brukes i bærbare pc-er. Bilen har også en kupé som kan snurres helt rundt og er stappfull av fet elektronikk.

 

For det første er det ingen mekaniske koblinger mellom sjåføren og resten av bilen. Styring, bremser og girskift gjøres fullstendig elektronisk. Bilen bruker lignende teknologi som moderne passasjerfly.

 

Pivo er også utstyrt med flere kameraer som skal gjøre sikten til sjåføren bedre. Kameraene er plassert på taket og bildene blir vist på en flatskjerm inne i bilen. Selve styringen av bilen gjøres på gamlemåten, med to hender på rattet, men bilnavigasjon og stereoanlegget kan styres med enkle fingerbevegelser.

 

Gi fingeren 

 

Et infrarødt system på dashbordet oppdager bevegelsene til sjåførens fingrer. Ønsker du valg nummer to på stereoen? Hold frem to fingrer mens du fremdeles beholder begge hendene på rattet. Du kan skru opp lyden ved å bevege hånden oppover.

 

Hondas konseptbil har også et nytt system som kontrollerer stereoanlegget, klimaanlegget og cruise-kontrollen. Du styrer disse funksjonene ved å stirre på en samling ikoner plassert i bunnen av frontruta. Ikonene analyserer blikket ditt og skal, ifølge Honda, finne ut hvilket ikon, og dermed funksjon, du ønsker å bruke. 

 

Det kan ta noen år før slike biler ruller på en vei nær deg, men det er reltaivt lett å implementere mye av teknologien som vises frem i dagens biler.

 

Et system fra Alpine Elektronics er en god konkurrent til dagens hjemmeunderholdningssystemer. Det inkluderer digital-tv. Radio, cd- og dvd-spiller og leveres med kobling for Apples iPod. Et av Alpines systemer har også fem LCD-skjermer og et 16-kanals-audiosystem.