Hektisk strategiskifte

Hektisk strategiskifte

"You will see a lot of changes here", sa Sun-sjef Scott McNealy på en partnerkonferanse i slutten av april.
Henvisningen var ikke til ytterligere nedbemanninger, som det har vært en del av det siste året i Sun. Heller ikke at han har overlatt tittelen "president" til den tidligere teknologisjefen Jonathan Schwartz. Eller at Sun har stanset Ultrasparc V-prosjektet.

Det går mer på at Suns kunder kanskje vil få sine servere som tilbehør i en programvare- og tjenestepakke. I stedet for fokus på å levere maskinvare vil Sun levere datakraft og funksjonalitet.

McNealy sa at han er fokusert på å forbedre inntjeningen i selskapet og at troverdigheten til visjonen hans bare vil stige dersom bunnlinjen øker, i hvertfall på børsen. Suns 7,5 milliarder i kontanter er allerede bakt inn i aksjekursen.

Ny Solaris-vri

Jonathan Schwartz, som nå har tittel "President and Chief Operating Officer" uttalte seg i et intervju med IDG News nylig om operativsystemene Solaris og Linux. Der fremholdt han at selv om Sun leverer Linux, holder de ikke igjen utviklingen av Solaris.

Han fortalte at Sun vurderer å levere Solaris som åpen kildekode, og at motforestillingene var mer av teknisk enn av økonomisk art.

-- Det som bekymrer oss er at GPL

(GNU General Public Licence, lisens for åpen kildekode -- red. anm.)kan oppfordre til splitting (forking -- red. anm.)Det som har hendt med Linux er at Red Hat har splittet. Ikke slik at kjernen er forskjellig, men det er splittet slik at om du skriver for Red Hats Linux, så kan du ikke bare kjøre koden på Debian, sier han. Schwartz kunne også fortelle at Solaris vil spille en stor rolle for Java Desktop System, Suns konkurrent til Windows på klienter. Med Solaris i bunnen vil den kunne trekke fordeler av sikkerhetsfunksjonalitet, som finkornet rollebasert tilgangskontroll.

-- Over tid vil sikkerhet bli den viktigste faktoren når det gjelder klienter. Derfor kan infrastrukturen vi har bygget inn i Solaris ha relevans for skrivebordsystemet, sier Schwartz.

Omgår Moores lov

Nylig stanset Sun utviklingen av prosessoren Ultrasparc V. Kostnadskutt eller hadde de funnet på noe bedre? Seniorteknolog Frank Tenambergen i Sun Norge hevder det var fordi det ikke lenger var noen plass til den slik utviklingen går.

Sun har analysert flere applikasjoner og programmer og funnet at flertrådkjøring og parallellisering blir mer og mer viktig. Derfor vil prosessorer med "Chip Multithreading" være fremtiden i forhold til entrådsprosessorer med høy hastighet, mener de.

-- Med videreutvikling av Ultrasparc V ville vi fått tredoblet ytelsen forhold til dagens prosessorer. Ved i stedet å satse på flere og enklere prosessorkjerner på samme brikke, vil vi øke ytelsen veldig mye mer. Med Niagara-prosessoren regner vi med å nå femten ganger ytelse innen 2005. Denne prosessoren er basert på flere kjerne som videreutvikling av Ultrasparc II, sier han.

-- Om noen år skal vi levere 30-dobling av dagens ytelse med Rock, som vil ha åtte Ultrasparc III-kjerner på én brikke. Med de nye prosessorene skalerer vi i bredden med større ytelse og i høyden med økt hastighet. Du kan si vi omgår Moores lov.