Bruke dataene!

Bruke dataene!

HELSELEDER: Under OL blir vi igjen bevisstgjort hvordan små marginer kan utgjøre vesentlige forskjeller.

HELSELEDER: Noen ganger er 0,02 sekunder differansen mellom gull og sølv. Under OL blir vi igjen bevisstgjort hvordan små marginer kan utgjøre vesentlige forskjeller. Teknologi har gitt oss muligheten til å måle disse differansene.

Det samme gjelder vår helse. Noen ganger skiller bittesmå forskjeller mellom liv og død. Det er derfor overraskende at vi nøler med å ta i bruk løsninger som kan utgjøre disse som forskjellene. Jeg tenker for eksempel på bruk av helseregistre til forskning, overvåking av pasienter i sitt hjem og bruk av it-styrt kvalitetsmåling i ulike helsesammenhenger.

En ting først: Det skjer mye godt arbeid i den norske helsesektoren. Et rop om mer teknologi og kunnskap handler ikke om at det står dårlig til, men at det er lite som skal til for å gjøre det bedre.

Altså, hvis teknologi kan måle vår helse og våre sykdommer like nøyaktig som en skøyteløper på 500 meter, hvorfor i all verden skal vi la være å ta det i bruk?

Teknologi blir ofte fremstilt som den stygge ulven. Skandalen ved Asker og Bærum sykehus er et godt eksempel. Som ryggmargsrefleks pekes det på de elektroniske systemene. Det er åpenbart gjort uheldige valg på teknologisiden, men jeg har aldri hørt noen rope at vi må brenne alt papir etter en dokumentsvindel. Teknologi er i seg selv verdinøytralt, og måten den brukes på er styrt av mennesker. Det gjelder både når det er feil i teknologien og når teknologien brukes feil.

Men heksejakten mot teknologien er i ferd med å avta. Nå er det stadig oftere jakten på de "gode løsningene" som dominerer. Ofte kan det være veldig enkelt. Andre ganger er det mer komplisert og innebærer store endringer i rutiner og holdninger.

En ting er likevel sikkert. Helsesektoren vil måtte forholde seg til en stadig økende datamengde. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Himss (Healthcare Information and Management Systems Society) er mange sykehus ikke er rustet til å takle denne datatsunamien.

Da er det best vi kvitter oss med teknologiskepsisen, og heller finner løsninger som gir mest mulig nytte og sørger for at helsemarginene er på vår side.

Denne kommentaren har vært leder i Computerworld It-helse.

Les om:

Helse