It er viktigere enn lønn

It er viktigere enn lønn

KOMMENTAR: Spark gjerne Bente Mikkelsen for dårlig it-styring. Men ikke for lønnen hennes.

Riksrevisjonen mener i en ny rapport at helsetoppene i Norge tjener for mye penger. Det fører til saftige oppslag i aviser.

"Riksrevisjonen refser lønnsfest for helsetopper" og "Helsetopper får kjeft for lønnsøkning". Og «Riksrevisjonen: Helseforetakene har vært tonedøve».

Hva skjer? Ja, vi leser et annet sted at «Bente Mikkelsen har som sjef for Helse Sør-Øst en årslønn på to millioner kroner. Det er dobbelt så mye som landets helseminister.»

Det blir det bra avisstoff av. Og da tas oppmerksomheten, ennå en gang, vekk fra det som virkelig er viktig: et bedre, smidigere, mer gjennomsiktig og digitalt helsevesen.

Først om selve pengene. To millioner kroner. Det høres ut som mye penger i lønn. Det er det ikke. En oversikt over it-toppenes inntekter, fra 2007, viser at en helsetoppleder er en stor lønnstaper i forhold til en it-toppleder.

Her ser vi at lederne i mellomstore bedrifter som Cisco Norge, HP eller Bouvet i 2007 allerede tjente langt over det toppnivået i helsesektoren fem år senere.

Ser vi på tallene fra 2009, de siste helt åpne skattetallene, da finner vi bak navnet til Per Morten Hoff til sammenligning inntekt på 1.855.003 og skatt på 830.562. Hoff leder Ikt Norge, en bransjeorganisasjon med under ti ansatte. Hans kollega Paul Chaffey i NHOs kunnskapsorganisasjon Abelia har inntekt på 1.308.250 mens han betaler 642.773 i skatt. Noen som klager og roper «buuu»?? Ingen.

Det er sjefer i små kommersielle selskaper i Norge med mindre enn 50 ansatte tjener mer enn det dobbelte som de aller høyeste lønningene i helsesektoren. Mange sjefer på mellomnivå, særlig med salgsrettede funksjoner med bonusordninger, har lønninger som matcher Mikkelsens inntekter. Uten at de egentlig har noe samfunnsmessig ansvar i det hele tatt.

Men når Bente Mikkelsen, som har ansvar for over 60.000 ansatte og helsetjenester til 2,3 millioner innbyggere i Helse Sør-Øst, får to millioner, da er det noe feil med samfunnet.

Det henger ikke på grep. For all del, jeg er tilstander av et politisk system som har en jevnere fordeling av lønn og inntekter. Folk som grabber til seg mer penger mens andre lenger ned i systemet manes til moderasjon får ikke mye av min sympati. Men jeg tror ikke et lønnskutt fra helsetoppene vil gi Norge noen positive effekt. Heller tvert imot, det tar atter en gang oppmerksomheten vekk fra en treg satsing på ny teknologi og dårlig organisasjon.

Hva med for eksempel portalprosjektet for kliniske systemer på sykehusene i Oslo, som ble stoppet for nesten et år siden? 160 millioner kroner forsvant. Men ikke Bente Mikkelsen som øverste ansvarlig. Helsepersonalet ble frustrert, bedre kvalitet for pasientene uteble og tilliten til teknologiske prosjekter er senket, uten at det hadde konsekvenser.

Det sløses også uendelig mye penger bort på gamle it-systemer, mangel på samhandling, treg innlogging, doble undersøkelser og ulike standarder. Den menneskelige skaden er mye, mye større. Hvert år dør ca 2000 mennesker i Norge og ytterlige 15.000 blir varig skadet på grunn av medisinske feil. Det antas at halvparten kan unngås, mye takket være bedre it-systemer, bedre samhandling og it-basert beslutningsstøtte. Selv om disse tallene kan diskuteres er det ingen tvil om at mange menneskeliv kan spares med bedre teknologisatsing.

Så hvor mye Bente Mikkelsen, Herlof Nilssen og de andre helsetopper tjener er relativt uinteressant. Å måle deres hurtighet ved innføring av ny og kvalitetsøkende teknologi er mye viktigere.

Les om:

Helse