TEST: Contour Design RollerMouse Free2 - Smartere alternativ til mus

Nye RollerMouse Free2 er bedre tilpasset avansert bruk og flerskjermsløsninger.

Publisert Sist oppdatert

I dagens arbeidsmarked, nesten uansett hva slags jobb det er snakk om, har tiden man bruker foran datamaskinen økt. For de fleste byr ikke det på nevneverdige problemer, utover det at man i blant må sette seg inn i nye systemer eller slite med en pc som ikke gjør helt som den skal. For en stadig voksende gruppe mennesker kan det imidlertid by på plager. Kanskje spesielt for grupper som ikke er vant med, eller som ikke er oppvokst med å bruke store deler av fritiden ved pc-en, kan det by på forskjellige og vonde belastningsskader.

Det er lenge siden det først ble snakk om musearm, og problemet har ikke blitt mindre i løpet av årene som er gått siden vi først hørte om problemet. Musearm, og andre relaterte plager, skyldes i hovedsak repetitiv bruk av vanlig datamus, og da gjerne kombinert med en arbeidsstilling om ikke er helt ergonomisk korrekt.

En av de første, utbredte løsningene som dukket opp for å bote på dette var "joystick"-musa, som mange har hatt god erfaring med. En annen løsning, som etter hvert nok er vel så utbredt, er løsninger som RollerMouse, i en eller annen variant.

LES OGSÅ:

TEST: RollerMouse Free - Stilig og ergonomisk

 

Fin design

Vi har tidligere testet flere varianter av RollerMouse, blant annet den forseggjorte og lekre RollerMouse Free - i den grad et slikt produkt kan omtales som lekkert. Nå har Contour Design sluppet en oppdatert variant, RollerMouse Free2. Rent designmessig er det mye likt som tidligere, men man har lagt til en del nyttige funksjoner. Ikke minst for dem som vil ha litt mer kontroll over enheten, og som bruker flere skjermer.

RollerMouse Free2 er en muserstatter hvor selve navigeringen gjøres ved hjelp av en stang man ruller opp og ned, samt skyver til sidene. Dermed har man styring via to akser, akkurat som med en mus, og bevegelsene på skjermen blir de sammen som med de man ville gjort med en vanlig mus. Ved siden av å styre musemarkøren på skjermen, kan stangen også trykkes ned, og på den måten fungere som vestre museknapp. Vi er imidlertid ikke fullt like komfortable med å trykke på stangen som på knappene som er plassert nedenfor. Det er lett å få små bevegelser på markøren når man trykker, noe som gjør at presisjonen ikke blir helt på topp. Sammen med knappene sitter også et nytt rullehjul, som er bredere og langt mer behagelig enn på tidligere utgaver av RollerMouse.

Begrenser tastaturvalget

Selve stangen er plassert i en slags håndleddsstøtte man plasserer foran tastaturet, og denne er nær sagt identisk med RollerMouse Free. Fordelen med en slik løsning er at man også får en behagelig støtte foran tastaturet. Ulempen er at man, i likhet med de fleste andre tilsvarende produkter, er avhengig av å ha et tastatur som er rett i forkant. De aller fleste tastaturer i dag er buet i front - ikke minst om man er ute etter noe som er av den ergonomisk riktige typen.

Vi valgte å teste RollerMouse Free2 med Qpad MK-80, som egentlig er et spilltastatur, men som vi kom frem til at er vel så egnet for de som skriver mye eller jobber mye på pc-en, da vi testet det før sommeren. Dette tastaturet har flere fordeler, først og fremst at det er rett i forkant, men også at det har mekaniske taster, som gjør det svært behagelig og presist å skrive på.

Nytt fra den tidligere RollerMouse Free-versjonen, er blant annet at det har kommet til en ekstra knapp i samlingen av knapper på selve enheten. Denne ligger mellom de smått geniale "kopier"- og "lim"-knappene, og lar deg styre sensitiviteten på enheten, også kjent som dpi. Du kan justere i fem nivåer, med 800 dpi som laveste og 1 600 dpi som høyeste. Det skal visstnok være mulig å finjustere eller endre nivåene i driverne, men disse var ikke tilgjengelig på Contour Designs nettside - i alle fall ikke i 64 bits-utgave.

LES OGSÅ:

TEST: Qpad MK-80 Pro Gaming Keyboard - Nostalgitripp

 

Bedre flerskjermsstøtte

Nytt er også langt bedre støtte for bruk i kombinasjon med flere skjermer. Et av ankepunktene på de tidligere RollerMouse-variantene vi har testet, var nettopp at det var tungvint å bruke dem i kombinasjon med to skjermer. For å komme fra ytterkant av den ene skjermen til den andre, måtte man holde stangen inn mot kanten for å sakte se at musemarkøren beveget seg til siden. Med RollerMouse Free2 hadde vi enkelt tilgang til hele arbeidsflaten på de to 24-tommerne som var koblet til test-pc-en, og vel så det.

Presisjonen er fortsatt meget god, i alle fall når man først har blitt vant med den litt annerledes måten å styre musemarkøren. At man nå i tillegg kan justere dpi-nivået gjør at man kan tilpasse hastigheten etter eget ønske, for vår del var det helt i topp, ettersom vi allerede er vant med vanlig mus med hastighet på flere tusen dpi.

Konklusjon

RollerMouse Free2 er først og fremst beregnet for dem som sliter med musearm og andre relaterte plager, eller som begynner å merke at problemene er på vei og som er i faresonen for å utvikle denne typen belastningsskader.

Prisen er omtrent på samme nivå med andre ergonomiske produkter - høy. Det er nok dermed ikke et produkt man kjøper uten å ha et faktisk behov for det. Vi vil også tro at majoriteten av kundene er firmaer som kjøper det til ansatte som sliter med belastningsskader.

Vi var godt fornøyd da vi testet RollerMouse Free, og med de nye forbedringene har det blitt enda litt bedre. Presisjonen og komforten er god, og det er kurant med innstillingsmuligheter. At det endelig går smertefritt å jobbe over flere skjermer er også et stort pluss. Dessverre har forbedringene gjort en liten forverring i prisen, noe som gjør at det blir i dyreste laget til å kunne gi toppkarakter.

LES OGSÅ:

TEST: RollerMouse Pro2 - Oppdatert middel mot musearm