TEST: Evoluent Vertical Mouse 4 Wireless - Ergonomisk ubehag?

TEST: Evoluent Vertical Mouse 4 Wireless - Ergonomisk ubehag?

Evoluents vertikale trådløsmus er en god løsning, gitt at du legger til rette for det.

Til tross for at vi får stadig flere måter å styre pc-er og alskens duppeditter på, er det ikke til å komme utenom at vi nok fortsatt må belage oss på å bruke mus i mange år til. Om en del kanskje velger bort pc til fordel for nettbrett hjemme (med de problemer det fører med seg av dårlig ergonomi), vil det være fortsatt behov for både tastatur og mus på jobben.

For de aller fleste er det relativt problemfritt å bruke det man får levert, en helt vanlig mus og et vanlig tastatur. For mange kan det imidlertid være nødvendig med litt mer ergonomiske alternativer. Og innenfor dette feltet dukker det opp stadig nye, og stadig forbedrede tilbud.

Tidligere har vi sett på en rekke forskjellige muserstattere og forskjellige vrier på den tradisjonelle musa. Denne gangen har vi hatt Evoluents Vertical Mouse 4 Wireless som tilbehør på skrivebordet.

Trådløst på høykant

Som navnet avslører er det snakk om en trådløs vertikalmus, altså omtrent som en mus snudd på høykant. Det gjør at du i stedet for å legge hånda flatt over musa, holder den i en noe mer naturlig og nøytral, vertikal stilling. Det skal gi mindre anstrengelser og over tid mindre ubehag, og skal også motvirker belastningsskader en del kan oppleve ved bruk av vanlig mus.

Evoluent Vertical Mouse 4 er litt av en mastodont der den er plassert på skrivebordet. Basen er omtrent like bred som en vanlig mus, men i tillegg bygger den altså oppover. Knappene er plassert på høyre side, og her finner du både venstre, høyre og en dedikert midtre museknapp, i tillegg til et rullehjul.

I bakkant av de vanlige knappene finner du en liten knapp som lar deg justere dpi, som enkelt forklart justerer hastigheten på musepekeren. Du kan justere hastigheten over fire nivåer, fra sirupstregt til relativt kjapt. Dette er en løsning vi ofte savner på tilsvarende produkter, og som vi setter stor pris på at er på plass her. På venstre side er det plassert en tommelhviler, hvor du har knapper både over og under.

Dongel, igjen

Musa kobles til pc-en ved hjelp av en relativt liten usb-dongel. Dette er fortsatt den vanligste løsningen, og skal det først gjøres på den måten, setter vi pris på at dongelen er så pass liten at den nesten ikke stikker ut i det den er plassert i usb-porten. Vi hadde nå uansett foretrukket tilkobling via Bluetooth, så slapp vi å tenke på at det var enda en usb-dings å miste.

Vi har brukt Evoluent Vertical Mouse 4 på kontoret en stund, men måtte tidvis bytte tilbake til vanlig mus. Selv om formen gjorde at hånda lå mindre anstrengt, opplevde vi at håndleddet tidvis ble liggende litt tungt mot bordflata. Det ga noe ubehag, men ble litt bedre da vi byttet til en mykere musematte. Her kommer altså poenget om at du må legge til rette for bruken, og da gjerne ved å ha en stor og myk musematte.

Konklusjon

Som vanlig koster det å gå for ergonomiske løsninger. Evoluent Vertical Mouse 4 Wireless koster i overkant av 1000 kroner. Det er en relativt normal prise for en mus i dette segmentet, men for en arbeidsgiver med ansatte som trenger et ergonomisk alternativ kan det være en billig pris å betale for å unngå ansatte med belastningsskader og sykefravær.

Hvorvidt dette er en bedre løsning enn for eksempel RollerMouse R:ed, er vi ikke helst sikre på. Det har nok i så fall mye med vane og tilvenning å gjøre. Sammenlignet med for eksempel Norlink Oyster Mouse, som vi har testet tidligere, er Evoluent sin løsning langt, langt bedre - og billigere.

Helse