TEST: Logitech Wireless Keyboard K350 - Bølget og behagelig

TEST: Logitech Wireless Keyboard K350 - Bølget og behagelig

Logitech ønsker å forhindre unødvendig slitasje med sine Wave-tastaturer.

Det er ikke all verden som har skjedd på tastaturfronten de siste 20-30 årene, om ikke lenger. De fleste tastaturer er like rette og flate den dag i dag, som de var da de første datatastaturene kom. Noen hederlige unntak har det selvsagt vært (www.pcworld.no/article125770.ece), men de fleste holder seg fortsatt til den tradisjonelle oppskriften.

For et par år siden fikk vi plutselig et nytt Logitech-tastatur til test. Logitech Wave hadde mye til felles med vanlige tastaturer, men noen forskjeller var det altså. Der Microsoft valgte å dele tastaturflaten i to, prøvde Logitech seg med en litt annen vri. Fremfor å dele tastaturflaten i to, har de valgt å legge inn en svak bue og bølgemønster. Det gjør at hendene ligger mer behagelig på tastaturet, i alle fall så fort man blir vant til det. For det er ikke tvil om at det kreves litt tilvenning for å få dette skikkelig i fingrene.

Tastaturet vi har testet denne gangen er en ny variant av det samme tastaturet – Logitech Wireless Keyboard K350, som altså er trådløst. Den viktigste fordelen med trådløst er at man slipper kabler som skaper rot både bak pc-en og på skrivebordet. Fryktelig mye støv samler de også. Tidligere var senderne som hørte slike løsninger til både store og lite lekre. Senderen som følger med K350 er bitteliten og knapt synlig når den er koblet til i usb-porten. Veldig kjekt.

Nedenfor den buede og bølgete tastaturflaten ligger det en integrert håndleddsstøtte. Denne er kledd med myk gummi, noe som gjør at hendene ligger godt og behagelig selv etter en lang arbeidsdag med timevis med tasting og trykking. Kombinasjonen av bølgene, buen og håndleddsstøtten gjør at Wireless Keyboard K350 føles som et langt mer ergonomisk riktig alternativ enn tradisjonelle, rette tastaturer.

Behagelig, men litt dumt

Selv om selve skrivingen raskt gikk som en lek, var det et par elementer ved Wave som irriterte. Noe vi irriterte oss over forrige gang vi testet Wave, var løsningen Logitech hadde valgt for F-tastene. Logitech har nemlig ikke bare har valgt en litt utradisjonell vri på selve skriveflaten, også F-tastene har blitt forandret. Det er nok ikke alle som bruker F-tastene i like stor utstrekning som oss, men for vår del ble det et problem. På Wave har nemlig Logitech valgt å fordele disse tastene på en ny måte. I stedet for å ha fire og fire knapper, er F-tastene her delt i grupper på tre og tre. Dermed blir det til at man trykker F4 når man helst vil trykke F5, og F10 når man egentlig er ute etter F9.

Tasten som lar deg hente opp en meny over aktive programmer, og som i Windows 7 åpner miniversjoner på skriverbordet av alle programmene som er åpne, ligger videre litt dumt til. I seg selv er dette en kjekk tast, men dessverre ligger den slik til at man tidvis treffer den med venstre håndflate.

Rent bortsett fra et svært uvant oppsett av F-taster og en lite gjennomtenkt plassering av hurtigvalgtasten på venstre side, er Wave-tastaturet en drøm å jobbe med. Tastemotstanden er nærmest perfekt og nærmest lydløs.

K350 er utstyrt med Logitechs nye Unifying-mottaker. Denne gjør det mulig å koble opptil 6 enheter på samme mottaker, noe som gir både fære kabler og mottakere koblet til bak på pc-en. Unifying-mottakeren er utstyrt med 128-bits kryptering og skal ifølge selskapet være i stand til å håndtere opptil 78 enheter innenfor 10 meter. Ettersom vi ikke hadde 78 sett tilgjengelig til test har vi ikke fått testet ut dette aspektet ved teknologien, men kan fastslå at overføringen mellom vårt ene sett og mottakeren fungerte knirkefritt i hele testperioden.

Tidligere var batterilevetiden et av de virkelige ankepunktene mot trådløse mus og tastaturer. De første settene vi testet holdt typisk i et par måneder før batteriene måtte byttes ut. Logitech lover hele tre års batterilevetid med Wireless Keyboard K350. Ikke overraskende har vi heller ikke fått testet hvorvidt det er en påstand som holder vann, men om batteriene nå skulle gi opp etter halvparten av den oppgitte tiden, ville det uansett være en relativt imponerende batterilevetid.

Konklusjon

Det har ikke skjedd stort siden vi testet Logitech Wave for et par år siden. Senderen har blitt litt mindre, og tastaturet har blitt litt billigere. Fortsatt er Wave et av de bedre alternativene for den som er ute etter en mer ergonomisk løsning enn det tradisjonelle tastaturer er i stand til å levere, men som synes for eksempel Microsofts todelte tastatur blir litt i meste laget.

I tillegg til å være bedre for hendene, er Logitech Wireless Keyboard K350 et svært behagelig tastatur å jobbe med. Det er raskt og presist, og trykkmotstanden er nær perfekt.

Helse