TEST: RollerMouse Free - Stilig og ergonomisk

Stadig flere sliter med musearm og relaterte plager. RollerMouse Free skal bøte på plagene.

Publisert Sist oppdatert

Jobbing foran datamaskinen øker i omfang, nesten uansett yrke. Spesielt for grupper som ikke er vant med, eller ikke er oppvokst med utstrakt pc-bruk, kan det by på vonde belastningsskader.

Spesielt utbredt er musearm. Ikke overraskende noe som i all hovedsak skyldes repetitiv bruk av tradisjonelle datamus, gjerne i litt ugrei arbeidsstilling.

Med Contour Designs RollerMouse Free gjøres selve navigeringen ved hjelp av en stang man ruller opp og ned, samt skyver til sidene. Disse bevegelsene tilsvarer på skjermen det man ville gjort med en vanlig mus. Selve stangen er plassert i en slags håndleddsstøtte man plasserer foran tastaturet. Fordelen med en slik løsning er at man også får en behagelig støtte foran tastaturet. Ulempen er at man, i likhet med de fleste andre tilsvarende produkter, er avhengig av å ha et tastatur som er rett i forkant. De aller fleste tastaturer i dag er buet i front.

Smarte knapper

Ved siden av å være utstyrt med selve styrestangen er RollerMouse Free også utstyrt med det man trenger av museknapper, samt rullehjul. Midt i håndleddsstøtten sitter det en samling knapper, og man når lett høyre og venstre museknapp med tommelen. I tillegg er det en knapp som fungerer som dobbeltklikk, samt knapper for både å kopiere og lime inn. Sistnevnte er svært kjekke. Du kan også klikke ned på selve styrestangen, noe som fungerer som venstre museknapp.

RollerMouse Free krever en liten tilvenningsperiode før kontrollene sitter som støpt. Om man i all hovedsak er vant med vanlig mus, tar det gjerne et par dager å venne seg til å styre alt med stangen. Tilvenningsperioden er vel verdt det. Undertegnede ble noe støl i høyre underarm de første to dagene, men det ga seg raskt. Bevegelsene er tross alt annerledes enn det man er vant til fra vanlige datamus.

Vi merket oss at bevegelsesrommet er litt lite om man benytter seg av to skjermer på pc-en. Ved å trekke stangen helt til en av sidene vil musemarkøren sprette til respektive side av skrivebordet.

Med tilvenningen unnagjort fungerer RollerMouse Free meget bra. Navigasjonen er både rask og presis, og løsningen gir armene er velfortjent pause. Håndleddsstøtten er dekt med gummiputer, og om du passer på å ha en god sittestilling, vil du mest sannsynlig merke at skuldre, armer og hender er mindre slitne etter en lang dag foran pc-en.

Det eneste vi ikke er helt komfortable med, er å klikke på stangen. Denne bevegelsen gjør at musemarkøren på skjermen ofte beveger seg noen piksler, og at du dermed kan bomme på lenker eller snarveier.

Konklusjon

Mange sliter i dag med ymse datarelaterte plager. Ikke minst er musearm etter hvert blitt et stort problem for mange brukere. De repetitive bevegelsene man må foreta seg med en tradisjonell datamus, kan føre til belastningsskader i både skulder og arm. Om du nå allerede har problemer med musearm, eller vil komme problemet i forkjøpet, kan det være lurt å investere noen kroner i ergonomisk riktig tilleggsutstyr til pc-en, eller få arbeidsgiver til å gjøre det.

RollerMouse Free er et godt alternativ i så måte. Navigasjonen føles både rask og meget presis, i alle fall etter litt tilvenning.

Takket være smart plasserte knapper og rullehjul slipper du å bruke annet enn fingrene til å navigere på skjermen. Det å ha klipp og lim inn på samme enheten er også meget kjekt. Putene i håndleddsstøtten gjør at det er behagelig å bruke RollerMouse Free gjennom hele dagen. Pass bare på å velge riktig sittestilling, med albuene plassert enten på armlenene på stolen eller godt inn på skrivebordet, hvis ikke vil mye av poenget med en slik løsning være borte.