Vendepunktet?

Vendepunktet?

HELSELEDER: Nyansettelser i Helsedirektoratet kan gi det løftet Norge trenger for å få fart på digitaliseringen av helsesektoren.

HELSELEDER: Helsedirektoratet leker julenisse i arbeidsmarkedet og annonserer nå for et tyvetalls stillinger i divisjonen for ehelse og it. Styrkingen kan gi det løftet Norge trenger for å få fart på digitaliseringen av helsesektoren.

De siste årene har Norge fått et rykte på seg for å være stillestående i moderniseringen helsesektoren. "Den siste dinosaur", har noen ment. Andre land har, noen ganger med enkle grep og sterke politiske visjoner, spurtet forbi Norge i teknologibruk.

Det er merkelig, siden man skal lete lenge etter et mer teknologitungt land enn Norge på andre områder. Andre deler av norsk offentlig sektor har dessuten ledet vei på sine områder, for eksempel Skatteetaten.

At helsevesenet henger etter er likevel ikke veldig overraskende. Dette er en tung sektor, som ikke har råd til alvorlige feil, og som i tillegg mangler et godt testmiljø. I Norge har slike argumenter lenge vært en sovepute.

Nå ser det altså ut til at staten har satt i gang en stor og tung motor, som kanskje kan gjennomføre de endringene som sårt trengs for å legge tilrette for fremtidens helsetjenester. Digitaliseringen av samfunnet har kommet langt, og helsesektoren har nødt til å henge med.

Det er ikke bare Helsedirektoratets masseansettelser på ehelsefronten som tyder på at utviklingen går i riktig retning. Det er også positivt at statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen i januar reiser til San Fancisco og Kaiser Permente, for å la seg inspirere av verdens kanskje mest moderne helsekjede. Hvis i tillegg den nye direktøren i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, gjør som han sier - og blir en medspiller i teknologiinnføringen - ligger mye tilrette at Norge kan kvitte seg med sinkestempelet på dette området. 2011 kan bli vendepunket mange har ventet på.

Men det er for tidlig å juble. I mye av den offentlige debatten mangler to viktige aktører: Pasienten og it-bransjen. De to har på mange områder bevist at de greier seg best uten alt for mange avdelingsdirektører. En sterk sentral styring har vi lenge etterlyst. Men utviklingen kan ta feil retning hvis det ikke blir rom for både it-bransjens kompetanse og pasientenes ønsker.

Les om:

Helse