Et medlem av e-sport laget Team Youporn i Dota 2 turnering under Gamergy 2014. (Foto: Arturbr/Flickr (CC BY 2.0))

IKKE BARE SKJERMTID: Det er til slutt balanse det handler om. Det er mye flott ungdom som driver e-sport, og de er i bra form, skriver Vegard Skjefstad. (Foto: Artubr/Flickr (CC BY 2.0))

Viva la e-sport!

LESERINNLEGG: - Godt for hjertet, godt for hodet! E-sport er en folkesport, skriver Vegard Skjefstad.

Undertegnede registrerer Arne Joramos manglede forståelse for, og kunnskap om, e-sport. Innlegget er et kontant svar på Arne Joramos kommentar E-sport - for et ufyselig begrep.

Siden 1992 har jeg vært med på å forderve ungdommen i påsken, og i år var jeg med på å sørge for e-sport allerede har havnet på norske TV-skjermer. Dette var endog på Sportskanalen til TV2, og det er ikke tilfeldig. Utover dette jobber jeg også sammen med Oslo Medtech om gamification-for-health, spesielt rettet mot gjenopptrening og rehabilitering. Mennesket jobber av og til bedre når det blir belønnet for innsatsen sin, og spillene gjør dette for deg hele tiden, også når du bedriver noe som kan oppfattes som trening.

E-sport krever sitt

Som all annen sport krever e-sport sitt, også på det fysisk nivået.
Men det å sammenligne e-sport med sykling er ganske på viddene.
Men det er kanskje der Joramo havner, når han er ute å sykler uten å ha trent sine mentale krefter.

Og det er i barne- og ungdomsårene man er når man prater om e-sport.

Det krever tid, det krever dedikasjon - det er vi enig om, men hva med resten? E-sporten er fremdeles i rivende utvikling, og det er fremdeles rom for variasjon i hva som trengs for å være best. Men det rommet minsker.
Trenger du løfte 150 kg i benkpress for å spille Counterstrike? Er de beste i Starcraft atleter som løpe maraton under 2:30? Neppe.

Men de beste, og de nest-beste innen e-sport vet at fysikk, kosthold og rutiner spiller når du er på topp-nivået. Noen utenlandske utøvere har hatt et treningsregime siden tidlig 2000-tall, som minner om hvilken som helst annen utøvers. Opp om morgen - jogge - frokost - trening i sin idrett - lunsj - taktikk - mer trening osv

Steinhard trening

Men alle har ikke vært der, men de siste årene har et både i Norge og ellers skjedd ting innen e-sporten. Lagene bor sammen i hus, de samles på treningssamlinger, de har faste opplegg som styrker lagene. Skal du spille i 12 timer om dagen trengs fysisk fostring og Samayan ‘BlinG’ Kay i Starcraft 2 er overbevist om at hans trening har hjulpet han enda noen steg mot toppen. Trening på gymmen fem-seks ganger i uka, seks-sju små måltider om dager samt kun vann å drikke.

Fredrik "Bergie" Bergman som også spiller for Team Dignitas endret livsstil for to år siden, og trener nå hardt. Han ser også resultater på Trackmania-banen hvor han representerer Norges ære i verdenseliten.

E-sport hjelper mot mye

Men nok sagt - her er en liste over hva e-sport og gaming kan hjelpe deg med:

  • E-sport forbedrer synet. Daphne Bavelier fra University of Rochester ledet en studie hvor spillerne er mer sensitive til forskjellige sjattering er farger. Dette kalles kontrast-sensitivitet, og er en av tingene som gjorde menneskene så suksessrike som jegere.
  • E-sportere bedriver også annen idrett. Det er mer sannsynlig at barn som spiller sportsspill vil prøve den idretten en de som ikke spiller slike spill.
  • E-sportere som spiller actionspill gjør beslutninger som krever nøyaktighet 25 prosent raskere. Daphne Bavelier fra University of Rochester fant ut at de som spilte Call Of Duty og lignende gjorde beslutninger helt urelatert til spillingen raskere og er bedre.
  • Førskolebarn som spiller har bedre motoriske ferdigheter. Nok sagt. 
  • Kirurger forbedrer hånd-øye koordinasjonen gjennom spill. Gjennom målrettet trening forbedret kirurger både koordinasjon og bevegelsespresisjon. Ikke bare ble operasjonene bedre, men det kan virke som arrene ble penere av det også.
  • Det er mange andre også, gjenopptrening for eldre som forbedrer minne og evnen til å gjøre flere ting på en gang. så ikke bare kan man bli rik og berømt på å spille, man kan faktisk bli bedre fysisk også!


Så kjære Arne, jeg har kjent deg i mange år, og din og min kommentar er polariserte.

Men vi vet begge bedre. Selv om jeg spiller mindre en før, og har vært sportsidiot og datanerd siden ordenes opprinnelse. Det er til slutt balanse det handler om. Det er mye flott ungdom som driver e-sport, og de er i bra form. Noen er til og med ute på tur.

Flinke til å reise og lese er de også, og til slutt blir det folk av de også. Kanskje til og med en kirurg du trenger om en ti-15 år.

Og hvem vil du ha til å fikse på deg Arne når du trenger det? En dop-svett syklist? Eller en normalt sunn og trent e-sportende kirurg med topp fokus og hånd-øye koordinasjon av en annen verden.? Og jeg garanterer at hun eller han er i god nok form til å holde hele operasjonen ut.

Vegard Skjefstad er grunnlegger, leder og organisator for The Gathering, og har vært med siden starten i 1992.

Helse