Helsefolk sint på Rolf Skår

Helsefolk sint på Rolf Skår

Under åpningen av fiberkabelen til Svalbard ble Rolf Skår kalt en "A big cable hero". Sinte helsefolk på Svalbard og i Tromsø fnyser når de hører det.

TROMSØ: Det var daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen som på klingende sørlandsengelsk kalte Skår for "A big cable hero".

Dette skjedde 31. januar i år, da den etterlengtede fiberkabelen mellom fastlandet og Longyearbyen formelt ble åpnet. Den tidligere Norsk Data-høvdingen Rolf Skår ble rost opp i skyene for sin innsats under åpningen.

Ikke bare av Gabrielsen, men også av Telenor, Uninett og de amerikanske storkundene. Han har æren for at fiberprosjektet ble realisert på 18 måneder, som er svært raskt under slike arktiske og tøffe værforhold.

Amerikanere fikk det som de ville

Bak det spesielle kabelprosjektet med lynrask dataaksess står Norsk Romsenter, den amerikanske romorganisasjonen NASA og den amerikanske værmeldingstjenesten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Hastigheten på kabelen kan bygges ut til 3.500 gigabit, som er svimlende 54.687.500 ganger raskere enn ordinær isdn-hastighet

Lynrask fiberløsning

-- For å illustrere hvor utrolig stor kapasitet kabelen har, så kunne vi for eksempel sende all amerikansk epost med spam for ett år gjennom kabelen på kun 12 minutter, sa Vegard Gjerde som er sjef for Telenor Svalbard til Computerworld i januar.