Hemmer og fremmer open source

Hemmer og fremmer open source

IBM har bedt Sun frigi kildekoden til Java. Til ingen nytte, selv om Sun sier de er en tilhengere av et åpent miljø. Teknologidirektør Lasse Andresen i Sun Norge har hodepine.
Richard Stallman, grunnlegger av Free Software Foundation, mener at fri programvare må programmeres i et språk hvor også kildekoden er åpen.

I april i år ba IBM Sun åpne kildekoden til programmeringsspråket Java, slik at plattformen for programvareproduksjon kunne frigjøres, manipuleres og distribueres fritt, for å fremme utviklingen i miljøet for åpen kildekode.

Se, men ikke røre

Olve Maudal i styret i brukergruppen Java One, var personen som i høst inviterte Richard Stallman til Norge i forbindelse med arrangementet Javazone. Han sier at full åpenhet rundt Java er et tosidig spørsmål. I dag er det eneste åpne rundt Java de programmene som open source- miljøet har skrevet. Og dem er det mange av. Spørsmålet er ifølge Maudal også hvorvidt også Java som plattform bør være åpen.

-- En person som Richard Stallman er opptatt av fri programvare. Han mener det ikke går an å skrive fri programvare når den skrives på en lukket plattform. Da vil nemlig programmene også ofte forbli lukket. Mange ønsker seg nå et fritt Java, på linje med det frie operativsystemet GNU Linux, sier Maudal.

Fordelen med et åpent Java, ifølge Olve Maudal, er at det blir lettere for andre selskaper å utvikle Java videre.

-- Java er i dag relativt åpent i den forstand at vi kan se kildekoden. Men programmet kan ikke fritt endres og reddistribueres og dermed er det ikke åpent, sier Maudal

Ifølge Maudal er en del av problemet til Java-programmert programvare at den må kjøres på en proprietær JVM (Java Virtual Machine) som ligger på serveren.

Ikke noe sol-gløtt

Teknologidirektør Lasse Andresen i Sun Norge synes imidlertid at selskapet er aktivt i miljøet for åpen kildekode.

-- Men vi har hodepine i forhold til å frigi Java, fordi vi er usikre på kompatibiliteten fremover. Vi støtter innovasjon og deling, men uten kontroll kan vi ikke garantere at Java kan kjøres hvor som helst og på alle applikasjoner. Filosofien bak Java er nettopp at man skal skrive et program som kjøres overalt. At vi ser dette som et hinder for å åpne er et dilemma. Baksiden av open-source-miljøet er at alle kan gjøre som de vil, sier Lasse Andresen.

Sun har så og si ingen direkte inntekter fra Java, men tjener penger på maskinvaren og tjenestene rundt når de implementerer egenprodusert programvare basert på Java applikasjonsservere, som kan være både på stasjonære og bærbare pc-er og mobile enheter.

Litt fritt

Det er også en kjent sak at det er IBM, og ikke Sun selv, som har vært flinkest til å tjene penger på Java, om man ser bort fra lisensene so mtilkommer Sun på grunn av eierskapet..

-- Hvilken rolle spiller det egentlig at ikke alle Java-applikasjoner kan kjøres over alt?

-- Enhver utvikler synes publikum og anerkjennelsen viktig. Ingen skriver programvare bare for seg selv. At flest mulig bruker vårt språk er et mål i seg selv, sier Andresen.

Teknologidirektøren mener at hvor du kjører programmet må være fritt. Men hvor fritt er det egentlig når man må ha denne virtuelle Java-maskinen i tillegg?

-- Du bestemmer selv hvor du ønsker å kjøre programmet. Men når du skriver et program i Java så velger du et språk, selvfølgelig. Og det er jo ikke unaturlig. Det handler om semantikk og språkmessige standarder, sier Andresen.

-- Hvis Java blir åpnet, når tror du dette tidligst kan skje?

-- Det vet jeg ikke, avslutter Lasse Andresen.