Her er bilen som kjører seg selv

Her er bilen som kjører seg selv

Snart kan du, som David Hasselhoff i Knight Rider, få deg en bil som kjører selv med hjelp av sensor og kamera.

På  80-tallet ble David Hasselhoff verdensberømt i tv-serien Knight Rider, da han kjørte rundt i en fantastisk bil ved navnet Kitt. Egentlig kjørte han ikke mye selv, for bilen var spekket med elektronikk som holdt bilen på veien uten hjelp.

Men det som var science fiction den gangen er i dag virkelighet. Honda er nemlig klar med en bil som automatisk gasser og bremser.

 

Den heter Accord ADAS, Den kan i utgangspunkt kjøre flere hundre kilometer på motorvei, uten at føreren behøver at røre ved pedalene eller røre rattet. En enkel berøring på rattet hvert tiende sekund er nok for å holde det gående.

 

Sensor og kamera

 

På fronten av Honda-en sitter en sensor, som skanner etter biler lengre fremme. Ut fra dette justerer bilen selv farten.

 

Ved bakspeilet er et kamera montert, som holder øye med veibanens striper, og på den måte kontrolleres styringen av bilen.

 

En advarselstone vil varsler "føreren" hvis systemet oppdager at det ikke er noen hånd på rattet hvert tiende sekund. Lyden skal forhindre at føreren av bilen sover. Systemet kan hele tiden deaktiveres ved å røre på rattet.

 

Honda mener den nye teknologien er det største sikkerhetsmessige skritt i riktig retning siden airbagene ble introdusert.

 

I alle biler

 

ADAS har også sine begrensninger:

 

- The Advanced Driver Assist System (ADAS) erstatter ikke føreren, og man kan ikke legge seg på baksetet for at ta seg en lur. Men det holder bilen i sin egen bane med en sikker hastighet på motorveien, sier Hondas talsmann Graham Avent til The Mirror.

 

Den nye Honda-bilen er klar i løpet av våren, mens alle nye Honda-er forventes å bli solgt med ADAS i år 2016.