Her er de kuleste dingsene i november

Her er de kuleste dingsene i november

Kamera for ustøe hender, mobiltelefon som viser digital-tv, kinesisk PSP-kopi. Hva skulle vi gjort uten asiatene?

Alle månedens dingser i november er trådløse. Ledninger er defintivt ut.

Teknologier som trådløsnett/WiFi og Bluetooth gjør stadig nye innhogg. Et godt eksempel er Canons kamera Ixus Digital Wireless, som bruker Wi-Fi koblet med Pictbridge for å gjøre det mulig sende bilder direkte fra kameraet til en skriver uten å være innom en pc eller kabel.

Likevel: strøm må utstyret ha, og det gjør nyvinninger på batterifronten spesielt interessante. En hydrogen-drevet battericelle er på gang, men når ikke massemarkedet på noen år ennå.

Det er derimot et nytt oppladbart batteri, Eneloop fra Sanyo, som er ferdig ladet når du kjøper det. Verden kaster noe slikt som 40 milliarder vanlige batterier i året, hevderSanyo, som altså prøver å gjøre noe med saken.

Her er IDG News' gjennomgang av de tøffeste dingsene denne måneden:

Sanyo Eneloop batteri

Nye batterier holder bedre på ladingen når de ikke er i bruk. Eneloop-batteriet lades derfor opp i Sanyos fabrikker og er klare til bruk når du kjøper dem. Hensikten er at dette skal fjerne en viktig hindring for å kjøpe oppladbare batterier.

Batteriene, både i AA- og AAA-format, kommer på markedet i Japan nå i november, og vil koste rundt 70 kroner for en topakning. Lader kommer i tillegg. Tilgjengelighet og pris i Europa er ikke kjent. Japansk web: www.sanyo.co.jp/eneloop

Sony DSC-T9 kamera

Sonys siste digitale kamera har to teknologier for å forhindre uskarpe bilder: en stabiliseringsteknologi som kompenserer for effekten av ustøe hender, og en som klart og tydelig fanger inn og knipser objekter i bevegelse.

Andre kameraer på markedet benytter gjerne ett av de to systemene for å motvirke uskarpe bilder. DCS-T9 er det første som har begge teknologiene innebygget, ifølge Sony. Systemet som kompenserer for ustøe hender, gjør dette ved å bevege en linse i takt med bevegelsene i kameraet. To sensorer fanger opp bevegelsene, og overfører informasjonen til en liten motor plassert ved siden av linsen som da beveger seg.

Systemet fungerer bra, men forsyner seg grovt av batteriene. Men ifølge Sony er energikonsumet i det nye kameraet blitt redusert slik at opp til 240 bilder kan tas før batteriet sier takk for seg.

Den andre teknologien skal forhindre uskarpe bilder når foto-objektet er i bevegelse. Ved å øke lukkerhastigheten, blir den raske bevegelsen fanget inn tidligere. En ulempe ved dette er at det ofte blir støy på bildet.

Men ifølge Sony reduserer et nytt støyreduseringssystem dette problemet. Ved å bygge inn begge disse egenskapene i kameraet mener Sony å svare på forbrukernes ønsker om skarpere bilder. Rundt en tredel av alle kompakte digitalkamera som selges i Japan, har teknologi for å forhindre uskarpe bilder.

I tillegg til de nevnte teknologiene har DSC-T9 en oppløsning på seks megapiksler og en lyssterk LCD-skjerm. Kameraet er i kredittkort-størrelse og 21 millimeter tykt. Det veier 159 gram. Det kommer i salg i Japan fra 18. november og vil der koste rundt 2.600 kroner. Sony DCS-T9 lanseres i Europa før årsskiftet. Web: http://www.sonystyle.com

Canon Digital Ixus Wireless

Ixus er Canons første trådløse digitale kompaktkamera. Modellen støtter 802.11b-standarden som gir en trådløs overføringshastighet på 11 Mbps. Det er mulig å sette opp en automatisk bildeoverføring til pc-en og man kan også betjene kameraets opptaksfunksjoner trådløst fra pc-en.

Det leveres også en egen skriveradapter (WA-1E) for å sende utskrifter trådløst til en PictBridge-kompatibel blekkskriver. En blå lysdiode lyser når en trådløs forbindelse er aktiv.

Ifølge Canon skal det være mulig å registrere kameraet med opptil 8 mottakere i et trådløst hjemmenettverk, inkludert trådløse basestasjoner. For sikker overføring støttes industristandarden WEP samt WPA-PSK med TKIP/AES-kryptering.

For redigering og organisering av bilder leveres kameraet med en programpakke som blant annet inkluderer Canon ZoomBrowser for Windows og Canon ImageBrowser for Mac, utskriftsprogrammet PhotoRecord og bildebehandlingsprogrammet PhotoStudio fra ArcSoft. Det finnes også et eget program som skal gjøre det enkelt å sette opp trådløse forbindelser.

Ixus Wireless har ellers en oppløsning på 5,0 megapiksel, 3x optisk zoom (tilsvarer 35–105 mm i 35mm-format), DIGIC II-bildeprosessor og en LCD-skjerm på 2 tommer. Kameraet har 14 forhåndsprogrammerte opptaksinnstillinger og sølvblank design.

Kameraet er kompatibelt med MMC- og SD-minnekort, men det leveres kun et SD-kort på 16 MB. Ixus Wireless kommer i salg i januar og vil koste 4.700 kroner inkludert mva. Japansk web: cweb.canon.jp/camera/ixyd/wireless

Sanyo W33SA mobiltelefon

Sanyo har vist fram Japans første mobiltelefon som kan ta imot digital-tv fra et bakkenett.

Selskapet lover krystallklare tv-bilder til brukere på farten - dessuten er det gratis, i grell motsetning til mobil-tv sendt på 3G-nettet. Japan, Sør-Korea og flere europeiske land er i ferd med å teste ut slike tjenester.

For Telenor, som skal være med å bygge ut det digitale bakkenettet her på berget, bør dette være nokså interessant.

Batterilevetid har vært et problem med mobiltelefoner som kan ta imot analoge tv-sendinger - for hvilken verdi har dette hvis mobilen er død etter en time? Sanyo hevder at deres nye mobil takler 2 timer og 45 minutter sammenhengende mottak. Telefonen veier 150 gram, litt mer enn mange har vent seg til. Den kommer i salg i Japan i desember. Prisen er ikke kjent. Web: www.au.kddi.com (Japanese)

Takara Music Visualizer

Takara har utviklet en rimelig innretning for å visualisere musikk på en tv-skjerm på samme måte som enkelte applikasjoner kan gjøre på en pc. Music Player Television (MPTV) kobles mellom hodetelefonuttaket på musikkspilleren og tv-ens vanlige røde, gule og hvite RCA-innganger.

Den lager visualiseringer tilpasset musikken, og spiller av lyden på tv-ens høyttalere. Slippdato i Japan er i januar eller februar og prisen der blir omtrent 200 kroner. Tilgjengelighet og pris i Europa er ukjent.

Shanda EZ Mini

Spillkonsoller er ikke bare Xbox, Playstation og Gamecube, eller Gizmondo for den saks skyld. Kinesiske Shanda Interactive Entertainment har sluppet en håndholdt spillkonsoll som er absolutt verdt en titt, om ikke annet for sin påfallende likhet med en litt mer kjent spillmaskin.

EZ Mini er nemlig ikke så lite lik Sony PlayStation Portable (PSP). Akkurat som PSP har EZ Mini en sentral LCD-skjerm omgitt av grupperte knapper som styrer bevegelser og andre funksjoner.

Få tekniske detaljer er kjent, men spillkonsollen er utstyrt med trådløsnett og Bluetooth, og kan spille av Windows Media Audio-filer, vise elektroniske bøker og spille videoer i formatene DivX, MPEG 4 og Windows Media Video. EZ Mini er ventet i kinesiske butikker mot slutten av året. Det er ikke kjent når den kommer til Europa eller hva den vil koste. Web: www.snda.com

Samsung SCH-V8400

Samsungs mobiltelefon SCH-V8400 er den hittil tynneste modellen med glidelokk. Telefonen er 15.9 millimeter dyp, 101,5 mm lang og bare 45,4 mm bred. Den veier 92 gram. Telefonen er designet for det koreanske 3G-nettet (CDMA - Code Division Multiple Access) og ennå ikke til salgs i noe annet land.

Den har kamera med 1,3 megapikslers oppløsning, MP3-spiller og Picsel filviser for dokumenter i formatene PDF, Word, Excel, PowerPoint og ren tekst. Pris i Sør-Korea ligger på rundt 5.000 kroner. Koreansk web: www.sec.co.kr (Korean)

Canon hydrogen-batteri

Canon håper på å være klare med sine første digitalkamera og mobile blekkskrivere med brenselceller i løpet av tre år. Hensikten er å øke batterilevetiden i Canons mobile produkter. Løsningen er basert på ren hydrogen i stedet for metanolhydrogen, som er normen for de fleste selskaper som allerede har utviklet brenselceller. Ren hydrogen skal ifølge Canon være en bedre løsning av miljømessige årsaker.

Canon ønsker generelt å gjøre seg mindre avhengig av tredjepartsleverandører og arbeider også med å sine egne OLED-skjermer for å erstatte LCD-teknologien i sine digitalkamera. Web: http://www.canon.com.