Her er de kuleste dingsene i oktober

Her er de kuleste dingsene i oktober

Med bare uker til julehandelen starter girer produsentene opp lanseringstakten på nye dingser vi simpelthen bare må skaffe oss.
 

På Japans største elektronikkmesse Ceatec ble det tidligere denne måneden vist frem en rekke spennende nyheter som så vidt rekker frem til butikkhyllene før julesalget. Noen av de kommer imidlertid ikke til Norge før til neste år og noen av dem kommer ikke til Norge i det hele tatt. Uansett tilgjengelighet sender disse produktene noen viktige signaler om hva vi kan vente oss av forbrukerelektronikk i tiden fremover.

 

  Snart kan du "pause" tv-sendinger på mobilen.

Flatt, stort og høyoppløselig 

I år som i fjor er flate TVer i vinden, men nå er det kun snakk om HDTV, gjerne med størrelser på 65 tommer. Den økte interessen for HDTVer skyldes naturlig nok at prisene er i fritt fall. Medvirkende faktorer er også neste års fotball-VM og tilgjengeligheten på høyoppløselige DVD-opptakere. Om det blir Blu-Ray eller HD-DVD som vinner den pågående formatkampen vet vi enda ikke, men de første enhetene er her allerede.

 

HDTV og PC-i-ett

QPVision 40LCD HD05 er en høyoppløselig LCD-TV på 40 tommer med integrert mediasenter-PC. Maskinen er utviklet og spesifisert i Norge, og basert på norsk Windows Media Center Edition fra Microsoft, som ble offisielt lansert forrige uke.

 

QPVision 40LCD HD05 - TV og PC i ett!

 

Under panseret på denne TVen skjuler det seg en fullverdig PC som i tillegg til styring av hjemmeunderholdning også kan brukes til tradisjonelle oppgaver.

 

Maskinvaren er basert på en 3,4 GHz Pentium 4-prosessor, 1 GB internminne og en 250 GB S-ATA-harddisk. Selvfølgelig har den også en DVD-brenner og minnekortleser, samt trådløst tastatur slik at du kan styre alt fra sofaens lune varme.

 

Er du usikker på hvor lurt det er å integrere en PC i en TV du kanskje skal ha ti år frem i tid, er det betryggende å vite at den er bygget opp av standardkomponenter og er mulig å oppgradere. Prisen er satt til rundt 35 000 kroner og TVen skal selges gjennom flere norske nettbutikker som Komplett og Deal. Den blir sikkert også å finne på Expert.

 

Her kan du lese mer.

Harddiskopptaker på steroider

Sony Vaio X Video Station VGX-XV80S er harddiskopptakeren fra helvete. Den er utstyrt med åtte analoge TV-tunere og har en lagringsplass på ufattelige to tusen gigabyte. Altså to hele terrabyte.

 

Med denne råtassen går du aldri glipp av et eneste TV-program

 

Spilleren kan ta opp åtte forskjellige TV-programmer samtidig og kontinuerlig, slik at du til enhver tid har lagret TV-sendinger fra en hel uke tilbake. Du trenger altså ikke bekymre deg for å gå glipp av noe som helst, kanskje bortsett fra å leve det virkelige livet.  

 

Man kan navigere seg rundt i det enorme videoarkivet via en nettverkstilkoblet PC. Sony forestiller seg at brukeren for eksempel benytter en bærbar-PC for å søke opp programmene og deretter lar Video Station X vise dem på TVen.

 

Du må belage deg på å betale en god del mer enn det en vanlig harddiskopptaker koster. Prisen er satt til 270 000 Yen eller rundt 2 366 dollar. Dessverre får du ikke kjøpt den i Norge, men den kan selvsagt bestilles fra Japan.

 

Mer informasjon finner du her.

 

Mobiltelefon med harddiskopptaker (breakpoint)

Hvis du er så heldig at du befinner deg i Sør Korea er du kanskje klar over at det er mulig å se satellitt-TV på mobiltelefonen. Nå kan du glede deg over at det har kommet en ny mobiltelefon fra LG med integrert harddiskopptaker og mulighet for å sette disse TV-sendingene på pause. 

 

I Korea kan du nå "pause" tv-sendinger på mobilen.

 

Telefonen har en intern lagringskapasitet på «bare» 80 megabyte, men dette er nok til å lagre inntil en time TV i QWGA-oppløsning (240 x 320 punkter).

 

Betegnelsen på telefonen er SB-130/KB-1300, men navnet vil avhenge av hvilke telefonoperatører som selger den. LG lover at telefonen kommer i handelen allerede i år og at den vil koste rundt 5 000 kroner. Problemet er bare at den kun fungerer i Sør Korea.

 

Les mer på denne koreanske nettsiden.

 

Ultrakompakt videokamera

Toshiba har utviklet et ultrakompakt digitalt videokamera ved navn Gigashot V10. I stedet for DV-kasetter benytter kameraet en 0,85-tommers harddisk med en lagringskapasitet på fire gigabyte. Også denne disken er utviklet av Toshiba. Kameraet kan ta opp mellom 85 minutter og fire timer avhengig av hvilken opptakskvalitet som velges.  

 

Gigashot V10 kan ta opp inntil fire timer video på den interne harddisken.

 

Av andre egenskaper tilbyr kameraet 5X optisk zoom og en bildebrikke på fem megapixel. Skulle man gå tom for lagingsplass før man rekker å overføre videofilene til en PC, er det også mulig å benytte SD-minnekort (Secure Digital). Ifølge Toshiba vil Gigashot V10 bli tilgjengelig i Japan i slutten av måneden. Prisen er satt til rundt 60 000 Yen eller 3 500 kroner. Om eller når det kommer til Norge vet vi ikke.

 

Mer informasjon finner du her.

 

En robot for huset

Den vil ikke lage kaffe eller hente avisen, men husholdningsroboten «Roborior» fra Japanske Tmsuk kan overvåke huset ditt og varsle deg om eventuelle inntrengere. Hvis den oppdager uvedkommende ringer den deg opp via mobiltelefon.

 

«Roborior» kan passe huset mens du er borte.

 

Roborior kan også settes til å gjøre andre elementære overvåkningsoppgaver.

Roboten er i salg allerede, men kun i Japan. Prisen er i underkant av 17 000 kroner.

 

Her er den japanske hjemmesiden. 

 

MP3 uten PC

Den nye hardiskbaserte MP3-spilleren fra Sanyo, Diply Music HDP-M3000, veier 87 gram og krever ingen PC for å fylles opp med musikkfiler. Den ripper MP3 direkte fra en vanlig CD-plate ved å koble til en vanlig CD/DVD- eller Minidisk—spiller. Spilleren har en kapasitet på seks gigabyte og er utstyrt med FM-radio. Av formater støtter den også WMA-format, men den kan kun lagre musikk i MP3-format.

 

HDP-M3000 blir tilgjengelig i Japan i slutten av november og kommer til Europa en gang på nyåret.  Prisen er ca. 1 700 norske kroner.

 

Kan du japansk kan du lese mer her.

 

Bilnavigasjon med stemmestyring

Hvis du trodde navigasjonssystemer for bil kun kunne guide deg fra punkt A til B bør du sjekke ut denne nyheten fra Pioneer. Den nye «Raku Navi»-serien kombinerer navigasjon med en DVD-spiller og en harddisk som styres ved hjelp av stemmegjenkjenningsteknologi.

 

«Raku Navi»-serien fra Pioneer kombinerer navigasjon med underholdning.

 

Det omfattende underholdningssystemet kan guide deg frem til ønsket adresse via raskest mulig kjørerute og eventuelt foreslå alternative veier hvis det skulle dukke opp hindringer. I tillegg er det mulig å rippe musikk-CDer inn på harddisken eller ta i mot TV-signaler via en tilhørende TV-tuner.

 

Toppmodellen AVIC-HRZ09 blir tilgjengelig i løpet av november og vil koste 273 000 Yen eller 15 600 kroner. Ifølge Pioneer er det ikke bestemt om den skal selges i Europa.

 

Her kan du lese mer om navigasjonssystemet.

 

Bærbar PC med HD-DVD

Toshiba får æren av å være først ute med å integrere HD-DVD-spiller i sine bærbare PCer. Avspilleren ble nylig demonstert på Ceatec-messen i Japan og har en tykkelse på bare 12.7 millimeter. Ifølge Toshiba er den smal nok til å få plass i ultraportable PCer.

 

Toshiba debuterer straks med HD-DVD i sine bærbare PCer.

 

Det er verd å merke seg at det kun er snakk om en avspiller (ROM – Read Only Memory) og ikke en opptaker for høyoppløselig DVD. Spilleren benytter et lesehode med en enkelt optisk linse som kan lese HD-DVD-plater, samt lese og skrive til ordinære CD og DVD plater.

 

I utgangspunktet har HD-DVD plater en lagringskapasitet på 30 gigabyte, men også alternativer med høyere kapasitet er under utvikling. Toshiba har allerede laget prototyper med en kapasitet på 45 gigabyte.

 

Toshiba planlegger å gjøre HD-DVD- spilleren kommersielt tilgjengelig tidlig i 2006, og den vil også benyttes av andre PC-produsenter.

 

Her finner du mer informasjon om HD-DVD-spillere fra Toshiba.

 

Kredittkort på åtte gigabyte.

LaCies Carte Orange er en flat USB-nøkkel du kan putte i lommeboka. Enheten er på størrelse med et kredittkort og har en lagringskapasitet på fire eller åtte gigabyte. Dette gir plass nok til omfattende sikkerhetskopiering av store datamengder fra kontoret, eller timevis med musikk.

 

LaCies Carte Orange er en supertynn USB-nøkkel.

 

LaCie Carte Orange er 6 mm tynn og veier i underkant av 60 gram. En integrert USB 2.0-tilkobling sørger for at den fungerer på både PC og Mac. Kontakten er også bøyelig, slik at den enkelt trekkes inn i kortet under transport. Kortet krever heller ingen driver for å fungere.

 

Carte Orange kan forhåndsbestilles allerede i dag på LaCies nettsider, og vil være tilgjengelige gjennom LaCies eget forhandlernettverk i løpet av oktober.

 

En variant på fire gigabyte koster 770 kroner, mens åtte gigabyte vil koste 1 160 koner.

 

Her er detaljert produktinformasjon.