Her får Hadia sitt nye nettbrett

Her får Hadia sitt nye nettbrett

Det var julaftentilstander på Stortinget torsdag, da representantene fikk hver sin gratis Ipad.

Det var nesten som julaften på løvebakken i dag. Stortingsrepresentantene skulle få utdelt hvert sitt nettbrett, og på formiddagen sto 169 Ipad-er klare for å finne sine nye eiere. Og representantene trippet jevnt og tritt innom for å hente sitt nye nettbrett. De får Ipaden i tillegg til den stasjonære pc-en på kontoret, den bærbare pc-en og smarttelefonen.

For Aps representant Hadia Tajik blir det er spesielt øyeblikk. Hun har aldri tatt på et nettbrett før. Med et beskjedent smil rører hun skjermen og taster passordene hun har fått fra it-avdelingen.

- Ja, det er både spennende og morsomt. Jeg har ikke vurdert å kjøpe en Ipad selv. I grunn er jeg godt fornøyd med den lille bærbare pc-en jeg har fra før, sier hun.

Vurderte Android

Det er skjeldent norsk offentlig sektor er raskt ute å ta i bruk nye verktøy. Ipad-en ble lansert i januar 2010. Og allerede for et år siden la presidentskapet i Stortinget inn en bestilling på nettbrett til alle representantene.

Frode Rein er it-direktør på Stortinget. Han synes det er gøy å leke julenisse.

- Det tok litt tid. Vi måtte legge dette ut på anbud. Vi vurderte også Android-nettbrett. Så ble det sommer, og tiden gikk fra oss. Nå er vi klare til å dele ut, sier han.

Ipad-ene deles ut i personifiserte bokser med navn til hver representant. Hver enkelt må skrive under en avtale og får delt ut passord og en brukerveiledning.

- Er dette det siste papirarket jeg får på Stortinget?, spøkte en ikke navngitt representant, ifølge Rein.

Så fort går det ikke, men it-direktøren er ikke i tvil om at antall utskrevne ark vil droppe dramatisk når nettbrettbruken har satt seg.

- En Stortingsrepresentant leser mellom 11.000 og 13.000 ark per år. Det er et enorm behov for å konsumere tekst. Vi ser på nettbrettet først og fremst som et verktøy på dette området, å lese tekst. Vi har ikke satt noe mål, men hvis antallet ark som skriver ut halveres, sparer vi 6.000 utskrifter per representant, sier han.

Hadde fra før

Alle representanter får en spesiallaget Citrix-løsning for å ha tilgang til alle dokumenter i Stortinget. Det betyr at de på møter lett kan lese ulike dokumenter uten å slepe rundt med store bunker papir.

- Men også å lese aviser på nett er noe de fleste her er avhengig av for å følge med på hva skjer i landet. Til slutt er epost et viktig argument for nettbrett, sier Rein.

- Men alt det kan jo også gjøres med en vanlig bærbar pc som de har fra før?

- Det er sant. Men det er noe med enkeltheten i nettbrett. De starter med bare ett trykk. Det er noe helt annet enn å åpne en bærbar pc og starte den opp. Representantene er storforbrukere av innhold og tekst. Det er nettopp at det blir enklere som vil gjøre arbeidsdagen deres lettere, sier Rein.

It-avdelingen har kartlagt hvor mange som har en Ipad fra før, og kommet fram til at det er mellom 20 og 30 prosent. Likevel får alle en ny.

- Har ikke Stortingsrepresentanter råd til å kjøpe den selv?

- I grunn har de det, men jeg mener at en arbeidsplass må skaffe verktøyene man bruker i jobbsammenheng. I tillegg handler det om sikkerhet. Vi kan ikke forholde oss til at alle kjøper sine egne nettbrett med ulike løsninger. Det må gjøres sentralt.

Rein påpeker at Ipad-prosjektet slett ikke koster mye penger.

- Det koster ikke mer enn smarttelefoner. Det kommer på rundt 5000 kroner per enhet. På 169 representanter er det ikke en million i maskinvarekostnader.

Brukeropplæring

Også for Christian Tybring-Gjedde i Fremskrittspartiet er det den første Ipad-en han eier.

- Jeg vurderte å kjøpe en, men da jeg fikk vite at vi skulle få en utsatte jeg det, sier han mens han får forklaring fra it-avdelingens medarbeidere.

For å informere representantene har it-avdelingen opprettet en egen informasjonsdesk rett utenfor rommet nettbrettene deles ut. Der sitter Ipad-ekspert Jeanette Björnström foreløpig ganske alene.

- Jeg tror de fleste først tar det med til rommet sitt for å se litt på det før de kommer med spørsmål. Hittil har bare en vært innom for å få litt brukeropplæring.

Vurderte å kjøpe

Imens står representantene i kø for å få delt ut sitt nye leketøy.

- Se på dem, de er som små unger, sier noen (som ikke vil bli sitert på det) i gangen utenfor.

Gunn Karin Gjul fra Ap er en av de første som får Ipad-en utdelt.

-- Jeg vurderte å kjøpe en, men nå får vi dem her. Det blir lettere å lese og følge med når vi har den, sier hun.

Og hun spøker:

- Vi vurderte å legge oss i sovepose foran kontoret, slik man gjorde hos Apple-butikkene.

Selv om det er strenge sikkerhetsregler i Stortinget kan de bruke nettbrettene som de vil.

- Det er ingen restriksjoner til bruken. Dette er de folkevalgte i Norge, de må finne ut hva som skjer i verden, og hvordan teknologi fungerer. Vi kan ikke begrense deres tilgang til informasjon eller programmer.

-- Så de kan bruke dem privat, spille på dem, barn kan bruke dem og så videre?

- Ja, som sagt laste ned hva de vil.

Åpne standarder

Versjonen som Stortingsrepresentantene får er en Ipad 2, med 16 GB lagring og 3G. I tillegg får de et simkort. Stortingsbiblioteket har lagt inn noen sentrale informasjonskilder.

- Dette utvides fortløpende. Oppdateringer gjør vi underveis. Og hvis noen skulle miste den kan vi fjernslette all innholdet, sier Rein.

- Hvordan henger anskaffelse av verdens mest proprietære system sammen med ønsket å basere seg på åpne standarder?

- Ja, det er i grunn en motsetning der. Men for oss betyr åpne stander først og fremst at dokumentene er tilgjenglige i åpne formater, som pdf. Brukervennligheten betyr også at mange dokumenter blir elttere tilgjenglig for representantene.

Og han fortsetter.

- VI ser at Apples appstore bidrar til bedre sikkerhet, selv om den er proprietær. Distribusjonsmodellen til Apple er bedre enn Android som ikke har noe kontroll på app-ene i butikken. Det medfører en ekstra risikofaktor, sier Rein.

Og for de som måtte tro at våre folkevalgte har blitt 100 prosent Apple-fanboys: På telefonsiden bruker de HTC med Android, eller Nokia med Symbian.