Her er livet til boksen du går forbi hver dag

Her er livet til boksen du går forbi hver dag

Før måtte den bæres av to mann. Nå spyr den ut enormt med papir som blir kastet på slutten av dagen. Vi gratulerer laserprinteren med 20-årsdagen.
En undersøkelse sammensatt fra IDC, Gartner, HP og Norsk Gallup viser at en gjennomsnittlig kontoransatt skriver ut mellom 30 og 40 ark hver eneste dag. Det tilsvarer 90 kilo papir i året.

Som om ikke dette er nok viser også undersøkelsen at de fleste større og viktige dokumenter, for eksempel anbud, blir skrevet ut opp til åtte ganger før en endelig versjon er ferdig.

-- Jeg husker den måtte bæres av to mann, sier Petter Bakken i HP. Han mimrer om maskinene som kom i nettopp 1984.

-- Husk at kommunikasjonen går så uendelig mye fortere nå og behovet for å skrive ut har eksplodert i forbindelse med internett og epost, legger han til.

Størrelsen har krympet, hastigheten har økt, nye funksjoner har blitt lagt til og prisene har falt. Dramatisk.

Lønn

Nå blir vi sure når vi må stå og vente på at utskriftene. Faktisk har redselen for å vente på disse hersens utskriftene, blitt så viktig at lønnskostnader blir trukket inn i salgsargumentasjonen til selgerne av boksene.

De sekundene du sparer ved å kjøpe raske skrivere gjør at du unngår dyr dødtid hos de ansatte som står og henger ved skriveren.

Slik var det ikke tidligere. Da var problemet å få folk til å slutte med matriseskriverne som hadde gjennomslag.

-- Folk ville jo ikke ha laserskrivere. De var vant til matriseskrivere som smalt i papiret og gav gjennomslag til tre eksemplarer. Det var veldig bra på den tiden. Vi hadde litt av en jobb å overbevise dem om at de bare kunne skrive ut to eksemplarer ekstra, sier Bakken.

Sikkerhetsrisiko

Men det var flere hindre. Før kom utskriftene som en eneste lang remse hvor hvert ark var koblet sammen med stiplet linje. Det var nærmest bare å ta tak i enden og trekke utskriften etter seg. Som en liten hale. Siste side lå ofte først. Litt avhengig av hvilken ende du dro i.

Det var ikke noe som helt dobbeltsidigtrykk, og stiftingen måtte du gjøre selv. Utskrift på enkeltark var ikke populært.

Men nå har skriveren blitt en sikkerhetsrisiko. Enten du tar den under armen - og stjeler den, tømmer minnet, sniffer på nettverket eller rett og slett bare plukker med seg andres utskrifter.

Og så har vi historien om konsulenten fra Accenture som skrev ut et dokument om hva han tenkte mens han var på oppdrag i Husbanken. Der sto det "finne ut hvordan man kan fjerne ansatte".

Hengelås

Dette sier bransjen enkelt kan løses ved å installere pinkoder og tastatur på printeren, sende filer kryptert og til og med ha en biometrisk leser for å sjekke at du faktisk er du. Pluss hengelås.

Skrekken er vel å først skrive noe, sende det til utskrift, logge seg på skriveren og legge tommelen på en leser samtidig og få ut dokumentet kryptert. Vi ender vel opp med hver vår skriver. Litt trist det der ) for de som setter pris på å reise seg opp fra stolen og slå av en prat med kollegaene ved vår 20 år gamle venn.