Her er svaret på 10.000-kronersspørsmålet

Her er svaret på 10.000-kronersspørsmålet

Pc-produsentene er i harnisk over det nye taket på hjemme-pc-ordningen, og IKT-Norge hevder at 10.000 kroner knapt er nok til en ubrukelig pc. Vi har sjekket påstanden.

Det pågår en intens kampanje for å få den nye regjeringen til å snu på Per-Kristian Foss' forslag om å sette et tak på hjemme-pc-ordningen. Ifølge IKT-Norge vil ikke ordningen lenger være interessant for verken arbeidsgivere eller arbeidstakere.

Prisen på datamaskiner er som kjent drastisk redusert de siste årene. Men ifølge organisasjonen som representerer en rekke aktører i pc-bransjen, er det ikke all verden du får for ti laken. I et opprop skriver IKT-Norge:

"For 10.000,- får du en billig pc, men som ikke kan utføre noen oppgaver. Den vil mangle programmer, bredbånd og skriver. Du får heller ikke support, opplæring og veiledning."

Heller ikke Microsoft, betydelig leverandør av programvare, er helt fornøyd med det foreslåtte taket.

- For 10.000 kroner får du en veldig ribbet hjemme-pc. Taket bør nok ligge endel høyere enn det, sier Gustav Line, som er norsk direktør Information Worker.

Line vil ikke konkretisere hvor han mener pristaket bør ligge.

Full pakke

Men hva får man egentlig for 10.000 kroner?

En liten sjekk på Elkjøp kan være ganske klargjørende. En Fujitsu Siemens SCALPP541 har 160 GB harddisk, 1,8 Ghz prossor, 512 MB interminne og dvd-brenner. Med på kjøpet får du Windows XP Home Edition. Maskinen koster 4.995 kroner.

En flatskjerm får du fra 1.995,- og oppover, skrivere begynner på ca. 500 kr. Vil du ha bærbar maskin, får du en helt brukbar en for 7.000 kr, og da trenger du jo ikke skjerm i tillegg.

Microsoft Office koster ifølge Microsoft selv rundt 1.200 kr for en lisens som kan brukes på 3 pc-er, dersom du handler som privatkunde i butikken.

Elkjøps supportavtale koster 3.295 kr. for tre år, og 1.695 kr-. for ett år.

En full pakke på Elkjøp, men altså uten kamera, bredbånd eller spesielt mye fancy utstyr kommer altså etter våre beregninger på 8.690 kr. Med full 3-årig support blir prisen 11.985 kroner.

Billig og bra

Men Elkjop er ikke billigst. Komplett  har en egen hjemmemaskin. Den kan konfigureres etter smak og behov. En helt "basic" variant koster 4.295 kroner, og da med Kompletts tre-årige brukerstøtte inkludert i prisen.

Vi konfigurerte på litt ekstra, justerte fra 80 til 160 GB harddisk, la inn en 17-tommers Eizo-skjerm, en helt grei HP-skriver og Microsoft Office Norsk Basic. Hele pakka, med brukerstøtte inkludert, kom på 9.184 kroner.

Her noterte vi for øvrig at Office-prisene ligger en god del høyere enn det Gustav Line i Microsoft opplyste, fra 1795 og opp mot nær 3.000 kroner. Men Komplett selger ikke Microsoft Office Home. Et alternativ er selvsagt å bruke OpenOffice, som ligger langt lavere i pris.

Bredbånd mangler

For å oppsummere:

"For 10.000,- får du en billig pc, men som ikke kan utføre noen oppgaver. Den vil mangle programmer, bredbånd og skriver. Du får heller ikke support, opplæring og veiledning."

Vi kan nå bekrefte, etter å ha hentet inn en smule empiri, at bredbånd og opplæring blir ekstrautgifter som det kan bli vanskelig å få plass til under Foss-taket.