Hjelp til gjenoppretting av Lion

Hjelp til gjenoppretting av Lion

Her er løsningen dersom Mac-en din krasjer fullstendig.

Ettersom Lion i utgangspunktet bare er tilgjengelig som en nedlasting fra Mac App Store, finnes det ingen dvd å starte opp fra dersom du støter på problemer med oppstartsdisken og blir nødt til å reparere den eller til og med formatere den.

Som en følge av dette har Apple laget Lion Recovery, en partisjon som er en del av alle Lion-installasjoner og som lar deg reinstallere Lion, reparere disken ved hjelp av Diskverktøy, gjenopprette fra Time Machine-backup eller surfe på internett med Safari.

Men da «Recovery HD», som partisjonen faktisk kalles, er en del av harddisken eller SSD-en på Mac-en din, er denne til liten nytte dersom selve harddisken feiler. Nye Lion-baserte Mac-er som MacBook Air og Mac mini har en innebygd reserveløsning som lar deg starte opp maskinen selv om harddisken har gått dukken, men eldre systemer har ikke det.

Det har allerede dukket opp tredjepartsverktøy for å lage gjennoprettingsdisker eller installasjonsdisker for OS X Lion på eksterne enheter, men nå har Apple lansert en offisiell løsning kalt intet mindre enn Lion Gjenopprettingsdiskassistent - på engelsk Lion Recovery Disk Assistant.

Gjenopprettingsassistenten fungerer på den måten at den legger «Recovery HD» på en ekstern disk eller minnepinne. Denne disken får da de samme funksjonene som «Recovery HD»-partisjonen på en Mac med Lion installert.

For å lage en gjenopprettingsdisk må den eksterne harddisken eller usb-minnepinnen har en partisjon med minst 1 GB ledig plass. Eksterne harddisker koblet til med FireWire kan ikke brukes, skriver Macworld Sverige.

Når gjenopprettingsassistenen er ferdig, vil ikke den nye partisjonen være synlig i Finder eller Diskverktøy, skriver Apple i et supportdokument. For å få tilgang er du nødt til restarte maskinen mens du holder Tilvalg-tasten (Alt) nede.

Apple skriver også at om du har kjøpt en ny Mac med Lion installert, kommer gjenopprettingsdisken bare til å fungere på den aktuelle datamaskinen. Har du imidlertid oppgradert fra Snow Leopard, kommer den til å fungere på en hvilken som helst Mac (som er kompatibel med Lion).

Last ned Lion Gjenopprettingsdiskassistent (puh!) her.

Det finnes som nevnt tredjepartsløsninger med lignende funksjonalitet. Med Lion DiskMaker kan du blant annet enkelt opprette en installasjonsdisk dersom du ønsker å installere Lion på flere Mac-er med en usb-minnepinne.