Hjem til India

Hjem til India

Den fryktede outsourcingen av it-jobber skyldes kanskje at indiske eksperter reiser hjem.
India er det landet som er mest hot når det gjelder outsourcing av it-jobber. Landet er kjent for et relativt lavt lønnsnivå, samtidig som utdannelses- og kunnskapnivået til de fleste it-eksperter er helt opp på høyde med nivået hos amerikanske og europeiske kolleger.

Det er ikke så overraskende at India fører prosessen av denne internasjonale jobbflyttingen. Mange indere har jobbet i it-verdens Mekka, Silicon Valley, og har reist hjem til å starte egne bedrifter, viser en ny studie av Evalueserve.

I 1999 hadde ifølge World Bank Institute i Washington D.C. 24 prosent av de it-ansatte i visse deler av Silicon Valley indisk opprinnelse. It-eksperter ble hentet fra India helt fra 60-tallet. På 90-tallet var mange av dem på toppen av sin karriere, og reiste tilbake til India for å starte egen business. Ved hjemkomst hadde de erfaring, kontakter og innsikt i it-bransjen i USA og Europa. Dermed kunne India ta en stor del av den internasjonale outsourcingskaka.

- Land som Sør Afrika, Russland og øst-europeiske land har ikke hatt samme innvirkning på offshoring som India, og vi mener det skyldes i stor grad hjemreisen til mange erfarne indiske it-eksperter fra USA, sier Alok Aggarwal i Evalueserve.