Hobby ble drømmejobb

Hobby ble drømmejobb

På Skøyen i Oslo lages det spill av internasjonalt kaliber så svetten renner. Men hvordan er det egentlig å programmere for et spillselskap?

Det nærmer seg tidsfristen for gjengen i selskapet Funcom, et av få norske spillproduserende firmaer som har etablert seg internasjonalt. Team GUI sitter på kontoret sitt og deljer løs på tastene for å få brukersnittet til spillet Age of Conan klart til utgivelsen. Også X-Box-utgivelsen ligger på produksjonsbordet til team GUI.

Til tross for en tidvis hektisk hverdag, etterlater Assosciate Producer for team GUI, Morten Byom, liten tvil om at han elsker jobben sin som gruppeleder i spillselskapet.

- Jeg har jobbet her i 8 år og har aldri hatt en bedre jobb, selv om jeg tror mange vil bli overrasket over hvor mye jobb det er. Det er likevel moro. Jeg jobber jo med hobbyen min, forklarer han entusiastisk.

Beskjeden belysning

Selv har Byom bakgrunn fra mod-communityet i spillet Half Life. Han jobbet med andre ord med å lage alternative versjoner av spill før han ble ansatt i Funcom.

- Hvordan er det egentlig å programmere noe som skal brukes på en X-Box?

- Prosessen er veldig lik som for pc, men X-Boxen har sterkere krav fra Microsoft, og det er mye samarbeid med dem. Fordelen er at alle X-Boxer er like mens alle pc-er er forskjellige, så når vi programmerer for pc kreves mer uttesting for å få spillet kompatibelt.

LES OGSÅ: Blodig og storslagen Conan

I det store rommet ved siden av team GUIs areal, sitter det tastende menn på rekke og rad. Belysningen er svært beskjeden. Til høyre mot en gang, noen dører til venstre, sitter Christian Tellefsen i et litt lysere rom og programmerer. Han er en del av team Gamecode og jobber konkret med å programmere kamerasystemer, altså synsvinkler, samt fiendtlige bevegelser i et spill. Språket er C++, og det er mye vektorer og god gammeldags matematikk.

- Det skal se ut som om det den databaserte fienden foretar seg er intelligent. Det er mange forskjellige modeller for å simulere det. Det vi ofte vil er å få ting til å fungere raskt og effektivt, gjerne med snarveier for å få det til å være bra uten å ta for mye ressurser, sier han.

Kaffe og cola

Selv jobbet han tidligere både som seniorkonsulent og systemarkitekt hos større firmaer i landet, men Tellefsen hadde lyst til å lage spill.

- Jeg har hatt som hobby å lage mobilspill før, forklarer han.

- Hvordan føles det å spille spill når du jobber med spillprogrammering?

- Jeg liker å spille spill, men å spille de når jeg også lager de, er litt som når du er regissør eller musiker: Du legger fort merke til feil. Er det et spill noen andre har laget begynner du ofte å analysere teknikken bak og sammenligne det med hvordan du ville løst oppgaven, sier Tellefsen.

Tilbake på kontoret til Byom fra team GUI. Han forteller litt om hva som kreves for å utvikle et spill: Utviklerne må ta rede på hva de vil lage og for hvem, om det er actionspill, om det er mye story, om det er for barn eller voksne, om det er marked for det, om stilen skal være dyster eller glad og realistisk eller mer animasjonsaktig. Deretter lager man et grunnfundament og skriver en detaljert design, før teamene setter i gang med selve jobben.

LES OGSÅ: Conan utsettes igjen

Men det viktigste aspektet finnes imidlertid på menneskelig nivå: At alle sitter med den samme ideen.

- Det er et lite prosjekt i seg selv, men gjør det lettere å nå mål, sier Byom.

Han legger ikke skjul på at det blir noen sene kvelder når deadline og pressevisninger ligger rundt svingen.

- Det går nok en del kaffe og cola, ler Byom, og får støtte fra boksen med pulverkaffe på pulten. Den får han sikkert god bruk for under neste prosjekt: Et ikke-påbegynt spill med arbeidstittel «Secret World».