Hodejegerne sirkler rundt Ementor

Selskaper i turbulens mister langt flere folk enn de som får sparken. For rekrutteringsselskapene er bedrifter som Ementor gode jaktmarker.

Etter lang tid med omorganiseringer, strategiendringer og nedbemanninger forandres kulturen i et selskap. Det er ikke bare de oppsagte som slutter, men også folk selskapet ønsker å beholde. Konkurrenter, og ikke minst hodejegerselskaper, utnytter dette.

- Vi er jo opptatt av å finne ut hvordan mennesker i selskaper med uro tenker, ja, sier daglig leder Pål Thomassen i IMS Search and Transfer.

- Når man jobber slik vi gjør har man også et brukbart bilde av hva slags kompetanse som måtte befinne seg i et gitt selskap, for eksempel Ementor, sier han.

Turbulente selskaper

Thomassen forteller at det er vanlig at folk som jobber i turbulente selskaper ønsker å finne et sted med større stabilitet.

- Det er flere ting som påvirker at man jakter på en ny jobb, men jeg har snakket med folk i Ementor som sier de er lei av nedbemanningsrundene og at de søker større stabilitet, sier han.

Rekrutteringsselskapenes oppdragsgivere ser også sine snitt til å utnytte en slik situajson

- Jobber man for et selskap som er en konkurrent av en bedrift som sliter, kan det hende vi blir bedt om å sjekke ut situasjonen der, sier Thomassen.

Oppdragsgiver på jakt

Seniorkonsulent Berit Olsen i rekrutteringsfirmaet Hudson Norge forteller at dette ikke er uvanlig i deres bransje.

- Vi går nødvendigvis ikke inn mot Ementor-folk fordi det er dårlige tider der, vi gjør det fordi en oppdragsgiver er på jakt etter kompetansen de har der.

- Vi spør gjerne oppdragsgiver om hvem som er deres største konkurrenter og om de kan lage en ønskeliste. Men dette er ikke bare basert på turbulensen i forskjellige selskaper, sier hun.

Kvitter seg med ansatte

Likevel, er det kjent i markedet at et selskap er i ferd med å kvitte seg med et antall ansatte, går det ikke hodejegerne hus forbi.

- Vi leser jo aviser og journalister er raske til å fange opp slike situasjoner. Vi vet jo da at det kanskje kan være lett å få tak i folk, sier Olsen.

Personer i selskaper med store omstillinger er også mer aktive med selv å ta kontakt med hodejegerne

- La oss si at det er  turbulens i et selskap, det kan være Ementor eller andre, så får vi pågang fra kandidater, sier Olsen.

Pål Thomassen opplyser om at også ofte går inn i et samarbeid med personalavdelingene i de bedriftene som er i ferd med større oppsigelsesrunder.