Holder på hemmelighetene

Holder på hemmelighetene

SAN FRANCISCO: RSA Security har utviklet en radiobrikke som gjør at andre ikke får vite hva du har i handleposen.
SAN FRANCISCO: I fremtiden kommer varene vi kjøper i butikken til å være merket med radiobrikker i stedet for strekkoder som i dag. Foruten at radiobrikker kan inneholde mye mer informasjon enn strekkoder, er en av fordelene med disse brikkene enklere avlesning.

Siden informasjonsoverføringen fra brikke til leser skjer via radiobølger, er ikke fri sikt nødvendig. Ulempen er at uvedkommende enkelt kan "se" hva du har i bæreposen når du kommer i nærheten av en RFID-leser (Radio Frequency Identification).

Forskere hos RSA Security har nå utviklet en "blokkeringsbrikke" som kan løse problemet med at fremmede uforvarende eller i skjul får vite hva du har kjøpt. Blokkeringsbrikken kan limes oppå den opprinnelig radiobrikken, eller det kan lages spesielle blokkeringsposer varene kan legges oppi.

På RSAs sikkerhetskonferanse i San Francisco denne uken demonstrerer RSA hvordan blokkeringssystemet kan fungere for et apotek. Etter utlevering legges medisinene i en liten papirpose påklistrert blokkeringsbrikke. Så lenge medisinene ligger i posen kan ingen lese radiobrikken. Så snart medisinene tas ut av posen kan viktig informasjon leses fra den opprinnelige radiobrikken som før.

-- Tenk deg at du har kjøpt medisiner du ikke vil kollegaene skal vite om. Da er det veldig greit å legge pillene i en pose som gjør at RFID-leseren på jobben ikke forteller alle hva du har kjøpt, sier direktør og sjefsforsker Burt Kaliski ved RSA Laboratories til Computerworld.

Personvern-problem

Manglende personvern, altså at folk får vite mer om deg enn du vil, oppfattes av mange som den største svakheten med RFID. RSA-forskernes nyvinning kan videreutvikles til å adressere en del av disse problemstillingene.

Den nye blokkeringsbrikken hindrer uønsket avlesning gjennom å snu viktige bit i den opprinnelige RFID-koden. Leseren vil fortsatt oppdage radiobrikken, noe som gjør at RFID-baserte tyverisystemer vil fungere etter hensikten ved bruk av blokkeringsløsningen.

Tyverisikring er forøvrig en av grunnene til at ikke skal være mulig å fjerne den opprinnelige radiobrikken før varen forlater butikken.

RSA er en av grunnlegerne av EPCglobal som utvikler RFID-standarder. RSA Blocking Tag er fortsatt på forskningsstadiet og er en av flere avanserte RFID-løsninger RSA Laboratories har under utvikling.