Hollywood kaprer Bittorrent

Hollywood studioer har inngått en avtale med fildelingsguruen Bram Cohen.

Cohen er mannen bak Bittorrent, en av verdens mest brukte fildelingsprotokoller. Etter press fra Hollywood, har Cohen nå inngått en avtale med flere filmstudioer for å stoppe ulovlig piratkopiering.

I en presentasjon i American Film Institute i Los Angeles fortalte Cohen og en representant for Motion Picture Association of America (MPAA) at de samarbeider mot piratkopiering.

- Bittorrent Inc. fraråder bruk av vår teknologi for distribusjon av filmer som ikke er lisensiert. I den forstand er vi glad å samarbeide med filmindiustrien for å fjerne ulovlig innhold fra Bittorrent.com’s søkemotor, sa Cohen i en melding.

Stor seier

Overgangen av Cohen er en stor seier for de kommersielle kreftene i USAs film- og musikkbransje. Bittorrent er en protokoll som deler store filer opp i småbiter som kan lett transporteres gjennom over internett. Til slutt syes alle biter sammen igjen på den mottagende pc.

I tillegg blir bitene tilgjenglig fra flere pc-er, som betyr at det er svært vanskelig å finne ut hvem som er den første til å legge ut piratkopien. Dermed er Bittorrent et ypperlig verktøy for fildelere, mens det er vanskelig for Hollywood spore de juridisk ansvarlige "forbryterne".

- Vi er fornøyd med at Bram Cohen og hans firma jobber med med å begrense tilgang på tjenesten sin til filer som bryter opphavsretten. De viser vei til andre selskaper, sier Dan Glickman i filmselskapet MPAA.