Holografisk lagring i 2006

Holografisk lagring i 2006

InPhase Technologies planlegger en polymer-basert lagringsenhet som kan lagre 1,6 terabyte med data.
Det har vært snakket om holografisk lagring i mange år. Og forskere har lenge klart å vise fram holografisk lagring i kontrollerte omgivelser. Utfordringen har vært å lage materialer som er stabile nok til å fungere i den "virkelige" verden.

Men nå hevder InPhase Technologies å ha kommet et skritt videre. På Storage Visions-konferansen i Las Vegas denne uka viser selskapet fram den første fullt fungerende prototypen.

I InPhases løsning lagres data i tre-dimenjonale hologrammer, skåret inn i et polymer-materiale som er 1,5 millimeter tykt. Dette laget er plassert mellom to plast-plater på 130 millimeter hver.

Selskapet planlegger å sende de første holografiske diskene ut på markedet i løpet av neste år. Dette vil være plater hvor data kan skrives kun en gang. Overskrivbare plater vil komme i 2007, sier InPhases markedssjef Liz Murphy ifølge IDGs nyhetstjeneste. InPhase, som er en avlegger av Lucent Technologies, håper å kunne lagre 1,6 terabyte på én enkelt polymer-plate innen 2009.

Også andre selskaper er kommet langt i utviklingen av holografisk lagring. Japanske Optware hevdet i august å ha verdens første løsning for å ta opp og spille av digitale filmer ved hjelp av holografisk teknologi. Også IBM har utviklet holografiske lagringsenheter.