Hør bedre med nye briller

Hør bedre med nye briller

Et par nye briller kan hjelpe hørselshemmende til å feste bedre.

Brillene som allerede er på markedet er utviklet av universitet i Delft i Nederland og selskapet Varibel. Meningen er at de skal hjelpe hørselshemmende til både et bedre syn og bedre hørsel, spesielt i sosiale sammenhenger.

 

Vanlige høreapparater fungerer bra når det er relativt stille rundt dem som snakker, men ikke fullt så bra når det er mye støy i miljøet.

 

Siden alle innkommende lyder blir forsterket, kan bakgrunnstøy ta over og det er vanskelig for personen med høreapparat å delta i samtalen. Dette kan føre til at personer med svak hørsel kan trekke seg fra fester og andre offentlige steder, skriver News.com.

 

Varibels briller, derimot, skal kunne oppdage hvilken retning lyden kommer fra og forsterke lydene som snakkes direkte til personen. Samtidig dempes bakgrunnsstøyen.

 

Fokusert lyd

 

Hørebrillene har fire mikrofoner som er koblet til hverandre og innlagt i begge brillearmene. Signalene blir sendt til en innebygd prosessor som lokaliserer lydene ved å beregne tiden signalene bruker på å nå de ulike mikrofonene. Alle signaler som kommer i fra fronten til brillene blir forsterket, mens lyden som kommer fra andre retninger dempes. Det betyr at en person som snakker mot ansiktet til brillebæreren blir hørt selv i bråkete miljøer.

 

- Dette fungerer overraskende bra. Folk kan høre godt og klart, spesielt om man er i selskap eller på kafé, sier øre, nese og hals-spesialist C.H.M. Stengs i en pressemelding Varibel har sendt ut.

 

Brillene er foreløpig bare tilgjengelig i Nederland, men kan fort kommer til andre land siden Philips er med som utviklingspartner.