Høy pris for elektronisk medievern

Høy pris for elektronisk medievern

Medier kan vernes mot elektroniske angrep, men prisen er høy i både penger og frihet.

Tegninger av Mohammed i danske Jyllands-Posten har skapt enorme bølger i verden. Som et av mange midler sinte muslimer har tatt i bruk er DoS-angrep mot websiden til den danske avisen. Dermed har Jyllands-Posten vært utilgjengelig nesten hele tiden siden forrige fredag.

Den danske it-avisen ComOn melder om over 200 hack som sannsynligvis er relatert til Mohammed-tegningene. Det er ifølge ComOn det største sammenhengende hacke-angrep mot danske virksomheter noensinne.

- Dette er en politisk betent situasjon der et distribuerte dataangrep lammer websider. Det er ikke sett tilsvarende aktivitet i samme grad foreløpig i Norge, men vi kan ikke se bort fra at det kan skje, sier Espen Torseth ved Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) til Computerworld.no.

Såkalt kyberkrig, eller en strid som foregår i den virtuelle verden, har vært omtalt i science fiction-bøker lenge. Også advarsler fra flere hold, både reelle og skremselspropaganda, har de siste årene forberedt oss på elektroniske angrep. 

Første gang i Norden

- Dette viser at det finnes grupper som har kunnskap, midler og evner til å gjøre dette. I tillegg ønsker de å bruke denne kunnskapen. Vi har antatt at det var mulig, men det er første gang det tas i bruk i Norden. Tidligere har vi sett eksempler på slike distribuerte dataangrep i Storbritannia, Tyskland og USA, sier Torseth.

Er det noen måter å sikre et lands aviser og andre online-informasjonskilder mot at de tas av nettet av hackere?

- Per i dag er det aller viktigste at den enkle brukeren sikrer sin pc, slik at den ikke kan brukes i et botnett, sier Torseth.

Selv om Torseth ikke tror dette dette kommer til å skje med det første, mener han det vil være den mest effektive metoden å stoppe fri flyt av informasjon.

- Det finnes også andre metoder angripere kan benytte for å ta kontroll over WEB-sider. Det er teknologier som kan gjøre sterk inngrep på vår trafikk på internett, men da snakker vi om overvåking, hvor vi kontrollerer nettet. For å si det slik, Kina kan effektivt stoppe et DoS-angrep mot Kina, fordi de kan styre all trafikk inn og ut av landet, sier Torseth.

At saken er betent vises av reaksjonen til Georg Apenes, direktør i Datatilsynet, da Computerworld endelig fikk tak i han etter å ha lagt flere meldinger på telefonsvareren:

- Jeg har ikke svart fordi jeg ikke vil kommentere dette i dagens situasjon.

CNN er sikret

For hver enkel medieaktør blir det veldig dyrt å sikre seg gjennom flere servere og flere linjer. Her står to friheter overfor hverandre. På den ene siden står friheten til å få uhindret informasjon på nettet. På den andre siden står muligheten til å surfe på nettet uten overvåking.

- Store virksomheter, som f.eks. CNN sikrer seg ved å spre innholdet over flere servere, og distribuere gjennom flere kanaler for å redusere konsekvensene av tjenestenektangrep (DoS-angrep).

Det er forøvrig ikke bare medier som angripes. I Danmark har flere andre virksomheter også fått store problemer med sine websider, som i noen tilfeller fører til tapt salg.