Høy temperatur i prosessormarkedet

Høy temperatur i prosessormarkedet

Intel er klar med Sandy Bridge og AMD med Fusion. Men nye allianser truer med å forrykke Wintel-dominansen og endre prosessormarkedet fundamentalt.

På årets Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas steg temperaturen i prosessormarkedet betydelig.

Intel stilte med mer enn 20 nye prosessorer basert på selskapets oppdaterte mikroarkitektur som har gått under kodenavnet Sandy Bridge.

Den nye arkitekturen erstatter den to år gamle Nehalem-arkitekturen og skal gi økt grafikkytelse og raskere applikasjoner.

De nye brikkeseriene vil selges under navnene Core i3, i5 og i7 og omfatter prosessorer med to, fire, seks og åtte kjerner til stasjonære og bærbare pc-er. Intels toppsjef Paul Otellini var ikke beskjeden, og på pressekonferansen på CES refererte han til selskapets prosessornyheter som årets viktigste produktlansering, og den viktigste han hadde vært med på siden lanseringen av Intels 286-prosessor for nesten 30 år siden.

– Bare i løpet av 2011, det første året alene, kommer Sandy Bridge til å stå for mer enn en tredjedel av Intels samlede omsetning. Vi kommer til å generere 125 milliarder dollar for pc-industrien, sa han.

Integrert grafikk

Med Intels tidligere Nehalem-arkitektur ble to- og sekskjernersprosessorene oppgradert til produksjon med 32 nanometers-prosess, mens firekjernerne forble på 45nm.

Med Sandy Bridge-arkitekturen produseres nå alle prosessorer med 32nm, noe som ifølge Intel gir en reduksjon i strømforbruk på inntil 50 prosent.

På pressekonferansen hevdet Mooly Eden, direktør for Intels pc-divisjon, at grafikkytelsen er inntil 42 prosent høyere og applikasjonsytelsen er inntil 69 prosent raskere enn selskapets tidligere brikker, og inntil 800 prosent raskere enn selskapets tre år gamle Core 2 Duo-prosessorer.

Blant de viktigste nyhetene er grafikkprosessoren, hovedprosessoren og minnekontrolleren i Intels nye brikker er integrert på samme silisiumstykke. Fordelen med det er at det ikke lenger er nødvendig med en egen forbindelse mellom grafikkprosessoren og hovedprosessoren, noe som bidrar til å redusere energibruk og varmedannelse.

Intel har også utstyrt de nye prosessorene med en egen Media Engine som skal øke grafikkytelsen og gi maskinvarestøtte for H.264 og MPEG2 i tillegg til VC1 og AVC som fantes i forrige generasjon.

Intels Core i3-prosessorer er de rimeligste av de nye Core-prosessorene, og tokjerners-variantene er tilgjengelige i februar. Core i5-prosessorene kommer først som firekjerners prosessorer for stasjonære maskiner, mens tokjerner Core i5 skal være tilgjengelig for bærbare i februar.

Core i7 er de mest avanserte prosessorene i Sandy Bridge-familien. I tillegg til å være utstyrt med all funksjonaliteten som tilbys i Core i5 vil de også leveres som firekjerners prosessorer til stasjonære og bærbare pc-er. Core i7 til bærbare kommer i februar, og seks- og åttekjernersvariantene skal etter planen være tilgjengelig i andre halvår i år.

Alle de nye prosessorene er utstyrt med Intels Wireless Display-teknologi, som forbedrer overføring av digitalt innhold fra pc-en til tv-en, samt Intel Insider, en antipirat-teknologi som skal forhindre nedlasting av ulovlig kopiert innhold.

Core i5- og i7-prosessorene er dessuten utstyrt med Quick Sync, en ny teknologi som dirigerer videoprosessering til grafikkdelen av brikken, samt Turbo Boost 2.0, som regulerer hvor mange av prosessorkjernene som benyttes til enhver tid, mens hyper-threading øker antall tråder per kjerne fra en til to.