Høyere lønn er det viktigste

Høyere lønn er det viktigste

Norske arbeidstagere mener høyere lønn er et langt viktigere enn lengre ferie eller en trygg pensjonsordning.
I Sverige derimot er arbeidstagerne mer usikre på fremtiden. Hele seks av ti svensker ønsker seg en pensjonsavtale når de forhandler om bedre betingelser.

Dette kommer frem i en undersøkelse karriereportalen Monster har gjennomført i elleve land i Europa. Totalt har 18.801 personer svart på undersøkelsen som er foretatt på Monsters nettsider.

Målet med undersøkelsen er å avdekke hva arbeidstagerne ønsker seg mest som kompensasjon på jobben når de forhandler om bedre betingelser. Valget sto mellom høyere lønn, lengre ferie, pensjonsavtale, betalt mobil/Internett eller treningskort.

Mer lønn og mer ferie

I Norge er høyere lønn det arbeidstagerne ønsker seg mest. Omlag halvparten av de 1.369 nordmennene som deltok i undersøkelsen, mener dette er den viktigste goden på jobben.

-- Det er ikke overraskende at så mange velger lønn som faktisk er den viktigste kompensasjonen vi har. Mer overraskende er det at over halvparten ikke ønsker høyere lønn, men mener andre ting er viktigere når de forhandler om bedre betingelser på jobben, sier Charlotte Högfeldt, Area Manager for Monster i Norge og Danmark.

For ser vi bort fra lønn, er det mer fritid som står høyt på ønskelisten til nordmenn. Hver fjerde nordmann ønsker seg lengre ferie.

-- Dette er et signal om at mange nordmenn er fornøyd med den lønnen de har, og heller ønsker å bruke mer tid på venner og familie, sier Högfeldt.

Stor forskjell

Valgene til nordmenn står i sterk kontrast til hva svenskene ønsker seg mest. Hele seks av ti svensker mener en pensjonsavtale er det de ønsker seg aller mest når de forhandler bedre betingelser. Høyere lønn blir bare foretrukket av to av ti svensker.

-- Nordmenn vet at staten har tusen milliarder på bok. Dette kan bidra at de tenker mindre på sin pensjon. I Sverige er situasjonen en annen. Da flertallet av svenske arbeidstagere ønsker seg en pensjonsavtale på jobben, er dette en indikasjon på at de er mer urolige for fremtiden og ønsker å sikre seg økonomisk, sier Högfeldt.

I motsetning til svenskene er det bare 14 prosent av norske arbeidstagere som ønsker seg en pensjonsordning.