Høyre tar opp Microsoft-kontrakt

Høyre tar opp Microsoft-kontrakt

Opposisjonen vil i dag stille spørsmål om programvareavtalen 12 fylkeskommuner inngikk med Microsoft.

Høyre vil bruke dagens spørretime i Stortinget for å ta opp den eksklusive avtalen 12 av 17 fylkeskommuner har inngått med Microsoft om levering av programvare til videregående skoler. Avtalen betyr at det betales for lisenser til Microsoft for hver eneste pc, selv om det brukes Linux eller annen programvare basert på åpen kildekode.

 

- Selve spørsmålet vi stiller er hva regjeringen gjør for å sikre konkurransen. Dette er en særdeles interessant avtale, sier Torbjørn Hansen, stortingsrepresentant for Høyre, til Computerworld.no.

 

Bekymret for innovasjon

 

Spørsmålet Høyre vil stille i dag er:

 

"I Soria Moria-erklæringen fremgår det at Regjeringen vil stimulere offentlig bruk av åpen programvare. Før jul inngikk 12 fylkeskommuner en programvareavtale med Microsoft som betyr at fylkeskommunene må betale Microsoft også for maskiner som kjører andre operativsystemer enn Windows. Det kan føre til at Microsofts konkurrenter blir utestengt. Hva vil statsråden gjøre for å sikre konkurransen i dette konkrete markedet og for å fremme det offentliges bruk av et mangfold av åpen programvare forøvrig?"

 

Høyre vil høre statsrådens syn på dette. I tillegg påpeker Hansen at Høyre er bekymret for at norske elever ikke lærer alternative systemer når Microsoft får fortrinnsposisjonen avtalen gir dem.

 

- Denne type avtalen begrenser innovasjonen. Vi er enige med kritikerne som mener at norske elever taper på denne avtalen, sier Hansen.

 

Computerworld.no kommer senere tilbake med mer.

 

Les også: - Norske elever taper på Microsoft-kupp

Microsoft kupper skole-Norge