Frihet fra stereohøyttalernes diktatur

Frihet fra stereohøyttalernes diktatur

Libratone med ny AirPlay-høyttaler i skandinavisk design.

Danske Libratone slår til igjen, med en stilig «romhøyttaler» som skal gi like god lyd uansett hvor i stua du befinner deg.

Eller i et hvilket som helst annet rom, for den saks skyld.

Libratone Loop er navnet på den nye, runde høyttaleren som du bare trenger én av i et rom, ikke to, fire eller fem, slik du gjerne gjør med et stereo- eller hjemmekino-anlegg.

Lyden tilpasses rommet

Foruten en solid basshøyttaler inneholder enheten blant annet to diskanthøyttalere som peker i forskjellige retninger. Den innebyrdes lydstyrken kan justeres via en app slik at lydbildet blir tilpasset rommet.

Vegger og andre elementer i rommet utnyttes til å reflektere lyden, og med optimal justering skal man i prinsippet høre lyden like godt uansett hvor man befinner seg i rommet.

Lydfirmaet Libratone ble startet i 2009 og har nå en fin familie høyttalere i sitt produktspekter. Vi har tidligere prøvd Libratone Live, en trekantet søylehøyttaler myntet på bruk i stua, og Libratone Zipp, en liten, rund portabel søyle som kan gå på batteridrift. Ikke minst Zipp-en har vært en stor suksess, ifølge Libratone.

I produktspekteret finner vi også Libratone Lounge, en ganske stor, avlang høyttalerenhet som gjerne legges foran tv-en som del av et musikk- og hjemmekinoanlegg.

For vår tid

Et hovedmål for Libratone-folkene er å tilpasse høyttalerløsningene til tiden vi lever i, der smartmobiler og nettbrett er de viktigste bærerne av musikk.

– Det har skjedd en revolusjon innen lyd. Alle vil ha det i hånden eller på nettbrett. Utviklingen har gått veldig fort, sier Kristian Køyer, kreativ direktør hos Libratone, i en samtale med Macworld.no.

– Vi har utstyrt Libratone Loop med to tweetere. Det er viktig for å få god fullromslyd. Vi vil at musikken skal spilles bredt, og det er vanskelig å få til, for tweetere er vanligvis sterkt retningsbestemte. Lydjusteringen hjelpes av en datamaskin i høyttaleren som bokstavelig talt sjekker den eksterne lyden, forklarer Kristian Køyer.

Stereo er ute

I flere tiår er det stereoanlegget som har vært dominerende når det gjelder lyd i hjemmene, i senere år supplert av hjemmekinoanlegg med separat basshøyttaler og et antall diskanthøyttalere plassert med pinlig nøyaktighet slik at lyden skal bli best mulig – på ett sted, gjerne midt i sofaen.

Stereoteknologien har vært ensbetydende med symmetridiktatur i stua, hevder Libratone-folkene. Stereoanleggene våre har begrenset mulighetene til kreativ møblering og frihet til å bevege seg hvor man vil. I tillegg har vi måttet strekke metervis med høyttalerkabel rundt i stua.

Internett-teknologien og digitaliseringen av lyd har åpnet for nye løsninger og vaner. Utgangspunktet for Libratone-gründerne var å legge en ny dimensjon til musikkopplevelsen knyttet til de elektroniske musikksamlingene som folk etter hvert bygde opp på sine iPhone-er, iPod-er og iPad-er.

Basert på AirPlay

Libratone Loop er, som flere andre av firmaets produkter, basert på Apples AirPlay-løsning og DLNA-teknologi, som gjør det utrolig enkelt å strømme musikk gjennom det trådløse hjemmenettverket. Med Libratone PlayDirect kan man til og med strømme musikk direkte fra en iPad, iPhone eller Android-enhet, eller fra en Windows-pc eller Mac, uten å måtte ha tilgang til en trådløs-ruter.

Man kan også spille Spotify, Pandora og internett-radio via Libratone-høyttalerne.

Minimalistisk design

Libratone-folkene sier de har satt seg tre viktige mål: Musikk via trådløs-teknologi, full hi-fi-kvalitet og skandinavisk design. Det siste betyr en stilig, minimalistisk og ikke minst kabelfri design. Libratone Loop-høyttalerne kan henges på veggen, settes på gulvet eller et bord nær en vegg, eller plasseres i en bokhylle. Høyttalerne er kledd i italiensk ull. Libratone Loop kommer i fargene Pepper Black, Salty Grey og Raspberry Red, og i tillegg kan man få kjøpt covere i fem andre farger separat.

Libratone hevder at Libratone Loop leverer kraftig lyd i en kompakt innpakning. Loop har en ytelse på 120 W, har innebygd digital signalprosessor og digital forsterker, og det hele styres fra en app som foreløpig er klar for iOS og Android. Etter hva vi forstår, er også styring via Windows Phone på trappene.

– Ikke religiøse

– Vi har hittil vært basert på Apple-teknologi, men vi er ikke religiøse i forhold til plattform, forsikrer Kristian Køyer overfor Macworld.no. – Libratone Loop er ut av boksen kompatibel med både Windows og Android. De fleste kundene til nå har vært Apple-kunder, men dette kan nok endre seg. Problemet er imidlertid at brukeropplevelsen for Android-brukere er forskjellig fra enhet til enhet. Vi fikser det nok, men det gir store utfordringer for oss å skulle utvikle tilpassinger for alle, sier han.

Libratone Loop kommer i salg nå i oktober. Veiledende pris i Norge er satt til 3999 kroner.

Macworld.no kommer tilbake med test av Libratone Loop senere.

Høyttalere Og Hodetelefoner