TEST: AKG GHS 1 - Vellykket spillyd, kurant komfort

TEST: AKG GHS 1 - Vellykket spillyd, kurant komfort

AKG har klart å lage et hodesett som hviler på ørene, uten å bli ubehagelig.

Da vi mottok AKGs spillhodesett GHS 1, var det med et håp om en kombinasjon av god lyd og komfort. Vi har tidligere hatt gode erfaringer med hodetelefoner fra AKG, et selskap som vanligvis leverer god lyd selv til en relativt rimelig penge.

Til tross for at det var et hodesett fra AKG vi skulle teste, var vi noe skeptiske til designen. GHS 1 er nemlig et "on ear"-hodesett, hvor klokkene hviler rett på øret, fremfor en løsning med større klokker som legger seg rundt ørene. I svært mange tilfeller gir det dårligere komfort, noe vi tydelig merket da vi testet Roccat Kulo – som rett og slett var direkte vondt å bruke.

AKG har valgt å kle putene med stofftrekk, samtidig som de har en bøyle som ikke er skremmende trang. Det gir mindre trykk på ørene, og klokkene blir aldri merkbart klamme. Helt smertefritt er det likevel ikke å bruke AKG GHS 1. Er du blant dem som bruker briller, vil du nok merke noe ubehag om du sitter flere timer i strekk. Det blir imidlertid aldri noe i nærheten av det vi opplevde med Roccat Kulo.

Barsk design

Designen er tøff, og GHS 1 kommer i flere fargevalg. Vi fikk levert en nøytral variant, i sort design og med oransje ledning. Hodesettet kommer ellers blant annet i en variant med kamuflasjelakkering. På venstre klokke sitter det en fast mikrofon. Løsningen ser tøff ut, men mikrofonen er vel kort, slik at de i andre enden gjerne ikke hører deg like godt som med en lengre, justerbar mikrofon.

Vi har testet hodesettet med et variert utvalg spill, samt til musikk og film. I spill gjør GHS 1 en godkjent jobb, men takket være at elementene ikke er like store som i en del større hodesett, blir lyden en anelse spinklere. Det er ikke mye det er snakk om, og det er smått imponerende hvor mye lyd AKG faktisk klarer å presse ut av de små klokkene.

Bassen er relativt definert, og i spill mer enn kraftig nok. Eksplosjonen gjaller muligens ikke i skallen, men det er nær på. Mellomtone og diskant virker relativt godt balansert, men kan tidvis virke en anelse platt og tom. Vi har hatt AKG GHS 1 koblet til Creatives mest avanserte lydkort, X-Fi Titanium HD med hodetelefonforsterker, og lyttet til både ukomprimert musikk og låter fra Spotify. I spill er det ikke noe stort problem, men de er ikke helt på topp når det gjelder musikk. Sett opp mot prisklassen er det imidlertid meget bra, og nok blant de beste i sin klasse.

Konklusjon

Vi er ikke overbegeistret for valget AKG har gjort når det kommer til design. Aller helst hadde vi sett at hodesettet var av typen som la seg rundt ørene. Samtidig har AKG gjort en langt bedre jobb med komforten enn mange av konkurrentene, og GHS 1 er relativt behagelig over tid, selv for en som bruker briller.

Lydkvaliteten er god, med definert bass og relativt godt balansert diskant og mellomtone. Det er ikke på nivå med dyrere spillhodesett, men i sin prisklasse er settet blant de aller beste. Er du skeptisk til designen, kan for eksempel Corsairs spillhodetelefoner være et godt alternativ.

Høyttalere Og Hodetelefoner