TEST: Creative ZiiSound T6 - God lyd fra spesielle høyttalere

TEST: Creative ZiiSound T6 - God lyd fra spesielle høyttalere

Med tre basshøyttalere i en boks og satellitter som kan vris og vendes på leverer ZiiSound T6.

ZiiSound er produktnavnet Creative bruker på de litt ekstra forseggjorte lydproduktene sine. Vi har blant annet tidligere testet en lydplanke med Bluetooth-tilkobling fra ZiiSound-serien, og var godt fornøyd med både det vi hørte og så. Det er nemlig ikke bare lyden som skal være litt ekstra god i ZiiSound-produktene, også designen er av litt mer eksklusivt kaliber. Det er for så vidt også prisen, så får vi se om ZiiSound T6 er verdt de ekstra kronene man må gi, sett opp mot andre 2.1-sett på markedet.

Designmessig skiller ZiiSound T6 seg en del fra de fleste av 2.1-høyttalersettene som er å få kjøpt. Satellittene er plassert på toppen av en metallfot, og består av to små høyttalere. Litt spesielt er det at den øverste av de to høyttalerne kan vris 45 grader til siden. Det ser stilrent ut og virker solid. Sett opp mot en del av høyttalersettene vi har testet tidligere, har ZiiSound T6 en ganske liten subwoofer. For å veie litt opp for den relativt beskjedne størrelsen har Creative plassert hele tre basshøyttalere i suben, en på hver langside og en på den ene kortsiden. På den siste sitter alt av tilkoblinger. En fordel med en litt mindre sub er at den så klart er langt letter å plassere under skrivebordet enn for eksempel monster-suben i Corsairs SP2500-sett.

LES OGSÅ:

TEST: Logitech Speaker System Z623 - Mye og god lyd

 

Godt utstyrt

Creative ZiiSound T6 er godt utstyrt med tilkoblingsmuligheter. På suben har du tilkobling til pc eller andre lydkilder via RCA-plugger, eller direkte til pc via usb. Ved tilkobling med usb installeres høyttalerne som en egen lydenhet i Windows, og du får blant annet støtte for simulert kringlyd og en del andre lydforbedringsfunksjoner. Usb-tilkoblingen kan være en god løsning om du skal bruke høyttalerne til å spille eller se film, eller for de som ikke har en pc utstyrt med et skikkelig lydkort. Vår test-pc var utstyrt med et high-end lydkort fra Creative, Sound Blaster Platinum HD, og vi opplevde lyden som en god del bedre når den ble levert fra lydkortet via RCA.

I tillegg til vanlig tilkobling med ledning, støtter ZiiSound T6 også Bluetooth. Du kan velge å koble til mobiltelefoner eller andre lydkilder til høyttalerne, noe som er kjapt og enkelt gjort. Creative har også lagt med en usb bluetooth-dongle i esken, om du vil koble høyttalerne trådløst til en pc som ikke er utstyrt med Bluetooth. Det følger også med en Bluetooth-adapter, BT-D5, til iPhone, iPad og iPod. Denne støtter lydkodeken apt-X, som ifølge Creative skal gi bedre lydkvalitet fra Apples produkter. Vi har fra tidligere god erfaring med BT-D5, som vi blant annet brukte da vi testet ZiiSound D5. Les test av ZiiSound D5 her.

Det skorter altså ikke på tilkoblingsmuligheter med ZiiSound T6. Du bytter enkelt mellom hvilken lydkilde til du vil hente lyd fra ved hjelp av en knapp på lydkontrolleren, som plasseres på skrivebordet. Eller du kan velge å bruke den medfølgende fjernkontrollen. Har du koblet høyttalerne til via usb kan fjernkontrollen brukes både til å velge lydkilde, justere volum og styre musikkavspillingsprogrammet på pc-en din. Kjekt.

Balansert og kraftig

Vi har brukt høyttalersettet koblet til pc både analogt og via usb, samt koblet til en Android-telefon via Bluetooth. I all hovedsak er det brukt til å lytte til musikk fra Spotify, se litt film og spille skytespill. Vi har imidlertid også lyttet til en del av de samme høykvalitets lydfilene som vi bruker når vi tester høyttalere og hodetelefoner.

Koblet til telefonen via Bluetooth ble lyden god og passelig definert, selv om det ikke var helt på høyde med lydopplevelsen vi fikk med settet koblet til en pc med skikkelig lydkort. Lydkvaliteten via Bluetooth tilsvarte omtrent det vi opplevde da vi koblet til settet til pc-en via usb. Ren og definert bass, men kanskje en anelse utvasket om du justerer den litt vel høyt via bassjusteringshjulet – som er plassert på suben. Bassen er ikke helt i klasse med allerede nevnte Corsair SP2500, som har en mer avansert og langt større subwoofer. Diskanten og mellomtonen virker relativt flat og balansert, men mellomtonen er kanskje en anelse svak.

Da vi koblet høyttalersettet til et avansert lydkort, tok det hele seg opp. Selv om lyden jevnt over var meget bra koblet til Bluetooth og usb, er det ikke tvil om at du kan hente enda mer ut av høyttalerne om du har et skikkelig lydkort. Bassen endret seg ikke stort, og var fortsatt ryddig, ren og kraftig. Diskanten og mellomtonen tok seg imidlertid noe opp og lydbildet fremsto jevnt over som renere. Totalt sett en behagelig lytteopplevelse mer eller mindre uansett hvilken musikksjanger vi testet det med.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Gaming Audio Series SP2500 - Rått, brutalt og velklingende

 

Konklusjon

Vi har ikke funnet stort å trekke for i løpet av tiden vi har hatt Creative ZiiSound T6 til test. Designen er stilig og suben er passe plasseringsvennlig. Samtidig er lyden jevnt over meget god, selv om mellomtonen kan stikke seg litt frem med høyttalerne koblet til via usb eller Bluetooth. Det er imidlertid ikke mye det er snakk om. Koblet til et litt skikkelig lydkort rettes de få skavankene opp. Lydkvalitetsmessig er det omtrent på nivå med Corsairs særdeles kraftige 2.1-sett, SP2500. Corsair-settet leverer noe bedre bass, men er omtrent på samme nivå ellers.

I starten nevnte vi så vidt at prisen er noe høyere enn de fleste 2.1-settene på markedet. I skrivende stund koster ZiiSound T6 fra omtrent 2 800 kroner i norske nettbutikker. Sett opp mot prisen på Corsair-settet kan det da virke litt dyrt, i alle fall så lenge man kun ser på lyden – som er et ørlite hakk bedre på Corsair SP2500. ZiiSound T6 byr imidlertid på langt flere funksjoner og tilkoblingsmuligheter, i tillegg til Bluetooth-dongler til både pc og iPhone/iPod. Slik sett jevner det seg også ut prismessig. At settet har en design som vel trygt kan sies å være stiligere unnskylder også litt av den høye prisen.

Høyttalere Og Hodetelefoner